Eindexamenleerlingen die het vwo-examen Frans donderdag niet maken zijn het meest gebaat bij een 1, want ze hebben een cijfer nodig om de herkansing te mogen doen.

De VO-raad raadt daarom scholen aan leerlingen die aannemelijk kunnen maken dat ze niet meer onder hun geboekte vakantie uitkunnen het laagste cijfer te geven in plaats van geen cijfer. VO-raad voorzitter Sjoerd Slagter zei dat donderdagmorgen bij de Vara op Radio 2.

Het eindexamen Frans voor vwo zou eigenlijk woensdag plaatshebben, maar omdat het dinsdag uitlekte stelde het College voor Examens (CvE) het examen een dag uit.

Problemen

Veel leerlingen die op donderdag een vakantie geboekt hadden, kwamen daardoor in de problemen. De VO-raad raadt leerlingen aan de reis te annuleren en het examen donderdag gewoon te maken.

Het uitgestelde examen begint om 13.30. Het is niet duidelijk of scholen het nieuwe examen per koerier hebben gekregen of dit moesten downloaden van een beveiligde website. Uit veiligheidsoverwegingen wil het CvE hier niets over zeggen.

Wie het examen Frans dinsdag op internet heeft gezet is ook nog onduidelijk. Het CvE heeft woensdag aangifte gedaan bij de politie wegens diefstal.