Het uitgelekte vwo-examen Frans heeft al meer dan duizend klachten opgeleverd, meldt het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) woensdagavond.

De telefoon van de klachtenlijn van de scholierenorganisatie stond de hele dag roodgloeiend.

Het LAKS had extra mensen ingezet om de drukte aan te kunnen. De leerlingen kwamen niet alleen met klachten. Er meldden zich ook honderden leerlingen met vragen, zegt een woordvoerder.

Die gingen vooral over het verplaatsen van het examen en de normering. Ook bezorgde leerlingen die eigenlijk donderdag al op vakantie zouden gaan klopten bij het LAKS aan.

Uitlekte

Het examen Frans werd woensdag een dag uitgesteld nadat de oorspronkelijke toets dinsdagavond uitlekte op internet. Examenmakers Cito en het College voor Examens (CvE) hadden een reserve-exemplaar klaarliggen in geval van nood, maar die kon niet op tijd bij alle scholen worden bezorgd. Het examen werd daarom met een dag uitgesteld.

Het totaal aantal klachten is woensdag de 140 duizend gepasseerd. Dat is een stuk meer dan vorig jaar toen de teller op de laatste examendag op 120 duizend stond. Het LAKS had vooraf een aantal van 125 duizend verwacht.

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden l Twitterberichten over de examens