De uitstel van het examen Frans levert veel verontwaardiging op bij leerlingen, docenten en andere betrokkenen. Leerlingen hadden zich voorbereid om woensdag om 16.00 uur aan een drie maanden lange vakantie te beginnen, maar dat zit er nog niet in.

Het examen is uitgesteld naar donderdag 13.30 uur. Officieel valt die datum buiten het eerste tijdvak.

Mariana Karomi, die dacht woensdagmiddag haar laatste examen Frans te maken, boekte samen met een vriendin een reis naar Lloret de Mar. "Donderdagavond gaat het vliegtuig om 18.50, maar omdat ik vanuit het noorden moet komen, wordt het stressen om die vlucht te halen. Ik heb al bedacht dat ik de trein kan halen als ik een kwartier eerder klaar ben met het examen, maar ideaal is dit absoluut niet. Het examen is wel het allerbelangrijkste", aldus Mariana.

"We hebben de reisorganisatie al gebeld, maar omdat het examen ’s middags is en de vlucht pas aan het begin van de avond gaat kunnen ze niets voor ons betekenen."

'Nog nooit meegemaakt'

Docente Frans Swannet van den Akker is onthutst. "Ik heb dit in de dertig jaar dat ik in het onderwijs zit nog nooit meegemaakt. Ik baal zo erg! Vooral voor de leerlingen natuurlijk, die zich helemaal hadden ingesteld om het examen vanmiddag te maken. Dit is met name op psychisch gebied een enorme domper."

Ook voor alle scholen is dit heel erg lastig, vertelt Van den Akker: "Vaak hebben scholen de sporthal maar tot en met woensdag gehuurd. Dus moeten veel leerlingen hun examen morgen in klaslokalen maken, wat de sfeer niet ten goede komt. En verder moeten er surveillanten gevonden worden, roosters aangepast, dat soort dingen. Het is logistiek gezien erg lastig."

Medelijden

Het College voor Examens wil zeker weten dat alle vwo-scholen over de juiste vervangende examendocumenten beschikken. "Voor een afname vanmiddag is een garantie daarvoor onvoldoende aanwezig. Het CvE vindt het daarom niet verantwoord om de oorspronkelijke afname van vanmiddag door te laten gaan", melden de examenbazen in een persbericht. 

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) heeft medelijden met de leerlingen, laat hij via zijn woordvoerder aan Scholieren.com weten. "Het is natuurlijk ontzettend balen voor alle examenkandidaten die hard hebben zitten blokken om vandaag examen te doen.  Examen doen is al spannend en als iemand het hele examen op internet zet is dat natuurlijk een kwalijke zaak. Zo verstier je het voor alle leerlingen", aldus Dekker.

"Het goede nieuws is dat het College voor Examens een ander examen beschikbaar heeft", vervolgt hij. "Examenkandidaten kunnen dus morgenmiddag aan de bak. Ze hebben nog een dag om te leren. Daar wens ik ze ontzettend veel succes bij!"

'Ongelooflijk'

Kandidaat Stijn van Venrooij zegt het nieuws "ongelooflijk" te vinden. "Een vriendin van me zou morgen naar Thailand gaan. Het is nu onzeker of dit nog doorgaat. Sommige van mijn vrienden riepen al dat ze 'troostvoedsel' gingen inslaan." Zelf gaat Stijn zich vandaag niet meer te veel inspannen. "Ik ga gewoon een dagje relaxen en wachten op morgen."

Het LAKS laat weten de situatie 'bijzonder vervelend' te vinden. "We krijgen heel veel telefoontjes van scholieren die al een vakantie geboekt hadden. Maar blijkbaar was dit de enige veilige optie die mogelijk was. We snappen de keuze die het CvE gemaakt heeft, maar vinden het erg rot voor de betreffende leerlingen", aldus een woordvoerster.

Reisbureau GoFun, een populaire vakantiemaatschappij onder jongeren, laat ook weten een situatie als deze nog nooit meegemaakt te hebben. "Er zouden vanavond en morgen enkele tientallen examenkandidaten met ons vertrekken naar hun vakantiebestemming. We proberen hun reserveringen nu om te boeken, wat in de praktijk aardig lukt." Of annuleringsverzekeringen de kosten daarvan dekken is nog niet bekend, omdat het zo'n uitzonderlijke situatie is.

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden