Het vwo-examen Frans dat voor woensdagmiddag gepland stond, wordt verplaatst naar donderdag 13.30 uur. Dat meldt het LAKS.

Nadat het complete examen dinsdagavond uitlekte, lukt het de examenautoriteit niet meer om vóór woensdag 13.30 uur een alternatief examen op de scholen te krijgen. De bijna 17.000 kandidaten moeten nog even geduld hebben.

Het College voor Examens overwoog woensdagmorgen het alternatieve examen digitaal naar de scholen te versturen, maar liep tegen logistieke problemen aan.

"Je zou denken dat je zo’n nieuw examen gewoon via internet kunt versturen, maar zo eenvoudig is dat niet. Het moet natuurlijk wel op de juiste manier gebeuren, met de juiste servers en voldoende beveiliging", aldus Sadjia Safdari, woordvoerder van het LAKS.

Aangifte

Het fysiek verspreiden van papieren examens per koerier was sowieso geen mogelijkheid meer.

Het CvE gaat aangifte doen van diefstal, zegt Geert van Lonkhuyzen, directeur van het CvE. 

''Er is sprake van diefstal, zodra ik de gelegenheid heb ga ik naar de politie om aangifte te doen'', aldus Van Lonkhuyzen. ''We gaan tot de bodem uitzoeken hoe het heeft kunnen uitlekken.''

Verbijstering

Volgens de directeur overheerst momenteel vooral verbijstering onder leerlingen en scholen over het uitlekken. ''Iedereen vraagt zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ik vind het ontzettend vervelend voor de vwo-leerlingen dat hun eindexamens nog een dag langer duren.''

Woensdagmiddag zou de laatste dag van het eerste tijdvak van de examens zijn, half juni beginnen de herkansingen. ''Veel leerlingen zullen afspraken of vakanties gepland hebben."

Vakantie

Het is uiteindelijk aan de schooldirecteuren om te bepalen of leerlingen die op vakantie zouden gaan het examen Frans pas in het tweede tijdvak mogen maken, zonder hun recht op een herkansing daarmee te verliezen. Luchtvaartmaatschappij KLM  en onder meer reisorganisatie GoFun laten weten dat vakantiegangers die gedupeerd zijn door hun examen Frans, hun reis indien mogelijk  kunnen omboeken.

Bij het bepalen van het eindcijfer voor het examen Frans wordt volgens het CvE rekening gehouden met de huidige commotie. ''We houden bij de normering altijd rekening met de omstandigheden."

Bekijk de reactie van het College voor Examens:

Dekker

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs betreurt de gang van zaken. "Het is natuurlijk ontzettend balen voor alle examenkandidaten die hard hebben zitten studeren om vandaag examen te doen. Examen doen is al spannend en als iemand het hele examen op internet zet is dat natuurlijk een kwalijke zaak. Zo verstier je het voor alle leerlingen", aldus Dekker.

"Het goede nieuws is dat het CvE een ander examen beschikbaar heeft. Examenkandidaten kunnen dus morgenmiddag aan de bak. Ze hebben nog een dag om te leren. Daar wens ik ze ontzettend veel succes bij!"

Geen Kamerdebat

De PvdA wilde zo snel mogelijk een debat met Dekker over het uitstellen van het examen, maar het verzoek van PvdA-Kamerlid Tanja Jadnanansing kreeg woensdag geen steun van andere partijen.

Ook SP en PVV noemden het "buitengewoon pijnlijk" dat het examen is uitgelekt. "Maar het is een incident. Laat de sector het zelf oplossen. Alsjeblieft geen debat hierover", aldus Harm Beertema (PVV).

Brief

De Kamer wil wel snel een brief van Dekker. Jadnanansing vraagt zich onder meer af hoe het examen op internet is beland en of er aangifte wordt gedaan. Ook vraagt zij zich af of andere examens wellicht ook zijn gestolen en welke maatregelen Dekker gaat nemen om herhaling te voorkomen.

Jadnanansing en ook andere Kamerleden zeiden te hopen dat er rust komt voor de eindexamenkandidaten, nu ze weten dat het examen één dag later plaatsvindt.

'Zes examens gestolen'

Het complete oorspronkelijke examen Frans kwam dinsdag op straat te liggen nadat een anonieme uploader het bestand via verschillende internetfora verspreidde. De nog onbekende verspreider van het bestand beweerde in zijn meegestuurde brief dat hij "van diverse (meer dan tientallen) bronnen" heeft vernomen "dat er meer dan zes vwo-examens zijn gestolen uit diverse scholen in Nederland."

Hij zegt dat dit veel vaker gebeurt dan bekend is, en hiermee wil laten zien hoe makkelijk het is om fraude te plegen. Ook vindt hij dat het "oneerlijk is tegenover de leerlingen die voor hun examen ploeteren, huilen, zweten, meer huilen en wensen op een wonder". 

Het CvE heeft nog geen idee hoe het lek heeft kunnen ontstaan. "Dat onderzoeken we, maar de prioriteit ligt eerst bij het alsnog afnemen van het examen zelf", meldde een woordvoerder dinsdagavond.

'Slordigheid school'

Als het vwo-examen Frans in fysieke vorm op een school gestolen is, ligt de fout deels bij die school. Dat zegt Jaap Timmers, universitair hoofddocent aan de VU, gespecialiseerd in politiezaken. "De school is dan slordig geweest." Een school is altijd verantwoordelijk voor het geheim houden en veilig opbergen van de examens. "Maar de andere schuldige is natuurlijk degene, een leerling of iemand anders, die daar misbruik van heeft gemaakt."

He zou ook mogelijk kunnen zijn dat de dader het examen digitaal heeft gestolen en vervolgens geprint en gefotografeerd heeft. In dat geval zouden de examenmakers een gat in hun beveiliging kunnen hebben.

Timmers denkt ook dat dit soort problemen zich eerder hebben voorgedaan. "Ook al zeggen sommige instanties van niet, dat kan gewoon niet anders." Hij meent zich minstens één incident op de Nederlandse Antillen te herinneren.

Docent Frans Swannet van den Akker merkt op: "Als het examen uit een school is gestolen, dan moet de betreffende school dat weten. Een pakketje examens is altijd verzegeld en als die verzegeling gebroken is, dan valt dat heus wel op." Tot nu toe heeft geen enkele school zich gemeld.

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden