Rond 10.00 uur woensdagmorgen valt het besluit of het vwo-eindexamen Frans dat voor de middag gepland staat doorgaat.

Dat liet het College voor Examens (CvE) weten. Dinsdagavond werd het eindexamen Frans op internet gepubliceerd.

''We moeten een goede afweging maken over de verschillende opties en kijken wat uitvoerbaar is'', zo verklaart een woordvoerster van het CvE het tijdstip van bekendmaking. ''Het is een zorgvuldig proces. We moeten zeker weten dat het kan.''

Mogelijk doen de 16.700 vwo-leerlingen woensdagmiddag op het geplande tijdstip een vervangend examen. In het slechtste geval moeten ze er op een later moment voor terugkomen.

Volgens het college zijn vervangende examens beschikbaar, maar is het een vooral een kwestie van logistiek. "Het verspreiden van alternatieve examens is niet zo eenvoudig als veel mensen denken. Het moet natuurlijk wel op de juiste manier gebeuren, met voldoende beveiliging en via de juiste servers”,  aldus Sadjia Safdari, woordvoerder van scholierenvakbond LAKS. Het fysiek verspreiden van papieren examens per koerier is volgens haar sowieso geen mogelijkheid meer.

LAKS

Het LAKS roept scholieren op zich goed te informeren, maar gaat ervan uit dat zonder tegenbericht het examen gewoon doorgaat.

Een woordvoerder zegt het aan de ene kant fijn te vinden dat er woensdagochtend een besluit wordt genomen. "Dat is beter dan dat er pas ’s middags duidelijkheid komt. Maar het is toch balen dat er al niet dinsdagavond helderheid over was."

Overleg

Het college neemt het besluit in overleg met het Cito, het instituut dat de eindexamens ontwikkelt. Ook de onderwijsinspectie en DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs) zijn bij het overleg betrokken.

Het eindexamen Frans voor het vwo zou woensdagmiddag om 13.30 uur beginnen en tot 16.00 uur duren.

Zuur

"Heel vervelend en heel zuur voor leerlingen die vanmiddag dat examen willen maken", reageert Sadjia Safdari, klachtencoördinator van het LAKS bij het NOS Radio 1 Journaal. Ze raadt de examenkandidaten aan wel naar school te komen.

De telefoon van de belangenorganisatie stond dinsdagavond 'roodgloeiend' doordat vele tientallen vwo’ers met vragen zaten en informatie wilden. De klachtenlijn was dinsdagavond eigenlijk als gesloten.

Maar nadat bekend was geworden dat er met het eindexamen Frans een probleem was, ging de lijn weer open. Ook de website werd veelvuldig bezocht.

De VO-raad, de belangenorganisatie van schoolbesturen en scholen in het voortgezet onderwijs, wilde niet reageren. ''Dit is een zaak van het College voor Examens.’’

Protocollen

Het maken, versturen en bewaren van de jaarlijkse eindexamens is met strikte regels en protocollen omgeven. De dozen met eindexamens worden aangetekend verstuurd, de examensecretaris moet de ontvangst bevestigen en de dozen moeten op een ,,veilige plaats op school'' worden opgeborgen en bewaard. Het College voor Examens heeft een noodscenario klaarliggen voor als er toch iets fout gaat.

In het noodscenario staat: ,,Als besloten wordt één of meer centrale examens te vervangen, proberen examenorganisaties in eerste instantie papieren exemplaren van de herziene versies in kandidaat aantallen op de scholen te bezorgen.’’ Gezien het korte tijdbestek - het examen lag dinsdagavond op straat, woensdagmiddag is het examen - is dit niet mogelijk. Het scenario is ook daarop voorbereid: ,,Als de tijd daarvoor niet toereikend is, kunnen de examenorganisaties genoodzaakt zijn om examendocumenten te verspreiden via de beveiligde site van DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs).’’ De examens worden dan uitgeprint voor de 16.700 vwo-scholieren.

In het uiterste geval kan besloten worden het examen uit te stellen.

Laatste dag

Woensdag is de laatste dag van de landelijke eindexamens, die ruim twee weken geleden begonnen. Voor de 109.488 vmbo’ers en 57.600 havisten waren de examens dinsdag al afgelopen.

Over 2 weken horen in totaal 207.204 scholieren hun examenuitslag. Op 17 juni beginnen dan de herexamens.

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden l Twitterberichten over de examens