Dinsdag maakte ruim een kwart van de havisten het examen natuurkunde. Om half vijf had de havo collectief vakantie, maar veel leerlingen bleken de examenzaal al eerder verlaten te hebben.

Scholier Nick Cornelissen laat direct na afloop van het examen weten dat het fantastisch ging. "Het ging echt super, sommige vragen waren gewoon niet van het juiste niveau. Er zaten flink wat weggevertjes bij de examenvragen. Er waren opgaven die zo makkelijk waren, dat ik me afvroeg waarom er twee of meer punten voor werden gegeven. Het was makkelijk scoren en ik liep met een glimlach op mijn gezicht de zaal uit", licht hij toe.

Te makkelijk?

Havoleerling Denise Laan is het helemaal met hem eens. "Het examen was veel makkelijker dan ik had verwacht. Er was maar één vraag die ik helemaal niet wist te beantwoorden, verder kon ik alles zo invullen. 'Zou dit niet veel moeilijker moeten zijn?' dacht ik tijdens het examen. Toen ik klaar was had ik nog tijd over, daardoor had ik de gelegenheid om alles extra goed na te kijken", aldus Denise.

Docent Ade Hoekstra vond het examen opvallend kort maar wel erg gevarieerd. "Vooral bij de havisten zorgt dit korte examen, in combinatie met de gedachte dat het de laatste dag is en het zonnige weer, ervoor dat veel leerlingen al vroeg de zaal verlieten."

Veel te verdienen

Volgens Hoekstra zat er voldoende variatie in de vragen. "Zo was er een erg goeie vraag over een slinger, waarin nieuwe informatie werd gegeven en waarvoor dus inzicht nodig was. Ik maak me wel zorgen om het aantal punten per vraag. Bij sommige makkelijke vragen waren zoveel punten te verdienen dat ik bang ben dat leerlingen te moeilijk zijn gaan denken."

Leerling Thea Meijer vond het examen makkelijker dan verwacht. "Gelukkig heb ik niet naar de te behalen punten gekeken terwijl ik de vragen maakte, dan was ik misschien wel aan mezelf gaan twijfelen. Ik heb vier oefenexamens gemaakt, maar dit examen was een stuk makkelijker dan die vier", zegt Thea.

Niet geoefend

Havist Sem van Loon vond het ook best goed gaan. Wat Hoekstra zegt, herkent ze wel. "Er waren vragen waar je vier punten kon krijgen, terwijl mijn antwoord maar twee zinnetjes omvatte. Maar ik heb er een erg goed gevoel over, ondanks dat ik de laatste tijd helemaal geen oefenexamens meer heb gemaakt. Dat bleek dus ook niet nodig", vertelt Sem.

Bij het LAKS kwamen tot dusver 400 klachten binnen over het examen natuurkunde. ''Natuurkunde is altijd een erg duidelijk examen, dus ook dit jaar verwachten wij niet veel klachten'', aldus een woordvoerder van de klachtenlijn.