"Ik vond het examen drama echt pittig," concludeert vmbo'er Marcella Salopek. Zij maakte samen met 379 andere leerlingen dinsdagmorgen de laatste vmbo-examens van 2013: die van de vakken dans en drama. 

De examens dans (69 leerlingen) en drama (311 leerlingen) worden vaak digitaal afgenomen. Kandidaten worden getest op hun kennis en theoretische vaardigheden in een van de twee vakken. Zo moeten ze bijvoorbeeld alles weten over dansstijlen of verschillende dramasoorten kunnen onderscheiden.

En dat was moeilijk, aldus dramakandidaat Marcella. "Ik heb met een examen van vorig jaar geoefend en ik vond die van dit jaar echt een stuk moeilijker. Daarnaast vond ik het examen echt enorm lang en kwam ik in tijdnood."

Ook examenkandidaat Jamilla Amrani vond drama moeilijker dan verwacht. "Daarnaast kwam ik in tijdnood. Gelukkig had ik de begrippen wel een beetje geleerd, hierdoor kon ik het examen al wat beter maken. En als ik even vergat hoe het ook alweer zat met die definities, was het niet zo moeilijk om er alsnog op te komen. Gewoon even logisch nadenken."

Moeilijker dan vorig jaar

Dramadeelnemer Cheyenne Arnaid vond het lastig om haar mening over drama te vormen. "Het was soms moeilijk en op andere momenten toch ook weer makkelijk."

Tijdens het examen kregen de leerlingen fragmenten van een toneelstuk te zien, waarover ze vragen moesten beantwoorden. "Een van de vragen was 'welke van de vijf W's mag je niet gebruiken in de introductie van een stuk?' Ik denk dat het goede antwoord 'waarom' was", aldus Cheyenne. Dat bleek inderdaad het goede antwoord te zijn.

Dramadocent A. Ouwehands vond het examen net als de leerlingen behoorlijk lastig. "Het was zeker pittiger dan vorig jaar. Het punt is dat drama vooral een praktijkgericht vak is. De leerlingen moesten nu opeens heel beschouwend te werk gaan in hun theoretische examen."

Taalvaardigheid nodig

Ouwehands betwijfelt of alle examenkandidaten de begrippen voldoende geleerd hadden. "Dat is uiteindelijk de verantwoording van de leerling. Een aantal begrippen moeten ze goed weten." Net zo belangrijk op het examen is taalvaardigheid en creativiteit, vindt hij. "En sommige leerlingen hebben dat nou eenmaal niet echt, dat is op zo'n moment enorm zonde."

De eerste uren na het examen zijn geen noemenswaardige klachten ingediend bij het LAKS. Alle vmbo'ers krijgen niet vóór 12 juni te horen of ze geslaagd zijn.

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden