Hoewel scholen in Ede en Maastricht het vwo-examen muziek moesten stilleggen omdat de cd's met audiofragmenten niet goed werkten, konden de andere ruim 1000 vwo'ers de toets zonder technische problemen maken.

Makkelijk was het examen niet, vertellen leerlingen.

"Als ik mijn klasgenoten vertelde dat ik best bang was voor het examen muziek, lachten ze me soms uit", zegt scholier Aviva Bing. "Maar muziek is echt een moeilijk vak. Je moet je kennis van de muziekgeschiedenis, vaardigheden en terminologie tegelijkertijd inzetten tijdens de luisteropdrachten in het examen." Die luisteropdrachten leverden dan ook wel wat problemen op.

"De vragen waar je de noten of het ritme dat je hoorde moest noteren, vond ik echt heel moeilijk", vindt scholier Luca Meisters. Camille Offerein is het met haar klasgenoot eens. "Naast het noteren van noten en ritmes vond ik het herkennen van instrumenten aan de hand van een geluidsfragment erg lastig."

Beide scholieren geven aan dat ze het examen niet goed vonden aansluiten bij hun lesmethode. "De methode Muziek op Maat heeft ons veel geleerd over de periodes in de muziek en de ontwikkelingen die plaatsvonden, maar daar komt in het centraal examen weinig van terug", zegt Meisters. Offerein voegt toe: "en de stof in het boek is veel makkelijker dan wat er op het examen van je gevraagd wordt."

Vraag 38

Eén opgave over een luisterfragment riep wel erg veel vragen op, ook van docenten. "Bij vraag 38 moest je aangeven wat de steeds wisselende functie van de cello was. Dit was ontzettend lastig te horen", vertelt Rolf Haak, muziekdocent op het Spinoza Lyceum in Amsterdam. Ook de docente van Aviva Bing en Jasper Klomp, die het examen na afloop doorsprak met haar leerlingen, twijfelde over deze vraag. "Zij kon bij vraag 38 de afwisseling ook niet duidelijk horen", aldus Klomp. 

Gelukkig was het examen verder wel 'leuk om te maken', vindt Bing. "Leuker dan bijvoorbeeld wiskunde. Je zag de leerlingen tijdens het examen zelfs een beetje meedeinen op de muziek.

Klachten

81 van de 1103 examenkandidaten hebben maandagmiddag geklaagd over het examen muziek. Ongeveer de helft van de klachten gingen over de moeilijkheidsgraad van het examen. De overige klachten gingen over specifieke vragen, waaronder vraag 38.

Tot slot werd er ook geklaagd door de leerlingen van de scholen in Ede en Maastricht.

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden