Zo'n 36.435 havisten zijn maandagmiddag aan hun allerlaatste examenweek begonnen. De eerste reacties na het examen economie zijn verschillend. 

Examenkandidaat Saskia Lintzen vond het examen pittig. "Ik vond het examen ontzettend moeilijk. Eigenlijk had ik gehoopt op meer rekenvragen en minder vragen waarvoor ik moest redeneren. Het was me niet helemaal duidelijk wat de examenmakers van me wilden of in welke richting ik moest argumenteren. Zolang je dat niet weet, kun je de vraag nooit helemaal goed beantwoorden."

Rianne Rotgans had het wat minder zwaar. "Het examen was redelijk te doen. Er zaten een paar moeilijke dingen in, maar die waren zeker te overzien."

Havist Jordi Busser liep helemaal opgewekt de examenzaal uit. "Ik ben totaal niet goed in economie, maar ik vond het examen heel erg goed gaan. Het examen bevatte heel veel uitleg en 'verhaaltjes' in plaats van moeilijke berekeningen. Dat vond ik heel erg prettig, want daar ben ik een stuk beter in dan in al dat gereken."

Ook bij kandidaat Elke de Jong ging het examen goed. "Ik was een uur voor het einde al klaar. Ik heb er een ontzettend goed gevoel over."

'Rottigheidjes'

Economiedocent Paul Bloemers is tevreden over het examen. "Leerlingen die het vak in hun laatste schooljaar goed hebben bijgehouden, zullen niet verrast zijn over het examen. Maar de scholieren die het vak wat verwaarloosd hebben, zijn er vandaag wel achter gekomen dat economie best een pittig vak is."

Bloemers vond het examen precies de juiste lengte hebben. "Maar af en toe zaten er wel wat kleine 'rottigheidjes', moeilijkheden, in de vragen."

Maandagmiddag zijn er bijna 1000 klachten ingediend bij het LAKS. De meeste kandidaten die zich meldden, vonden het examen te lastig.

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden