Het College voor Examens (CvE) heeft vrijdag een aantal varianten van het digitale examen Nederlands voor het vmbo-kb ingetrokken. Dat maakte de organisatie maandag bekend.

De examens bevatten een leestekst over scooters, die al wereldkundig was gemaakt voordat iedereen het examen had afgelegd.

Scholen mogen zelf beslissen wanneer ze hun digitale examens inplannen. Juist om het uitlekken van het examen te voorkomen, zijn er in totaal negen verschillende versies. Drie daarvan bevatten de tekst over scooters en een bijbehorende vragenreeks. Nadat donderdag bekend werd dat de tekst integraal op de website van een Nederlands dagblad te vinden was, zijn de drie examens geschrapt.

Vragen onbekend

"Omdat er negen varianten van het examen zijn, blijven er nog voldoende over. Digitale examens die nog op de planning staan, kunnen dus gewoon doorgaan", aldus een woordvoerder van het CvE. Onduidelijk is hoeveel kandidaten de toets nog niet gemaakt hebben. De vragen zelf zijn niet uitgelekt, maar als leerlingen de tekst van tevoren uitvoerig hebben kunnen bestuderen, werkt dat in hun voordeel. Ze moeten de antwoorden immers letterlijk uit de tekst halen.

Nadat de publicatie van de tekst donderdagmorgen bekend werd, besloot het CvE vrijdagmiddag de betreffende examens te schrappen. "Als blijkt dat leerlingen de examens hebben gemaakt met voorkennis, is er sprake van een onregelmatigheid. In zo’n geval beslist de Onderwijsinspectie wat er met de gemaakte examens gebeurt." Het CvE heeft echter nog geen signalen gekregen dat er donderdag of vrijdag examens zijn afgenomen met de betreffende tekst.

Onderzoek

Het college laat weten het te betreuren als scholen en leerlingen door de publicatie van de tekst over scooters problemen ondervinden. De examenautoriteit laat weten het lek te onderzoeken.

Scholierenvakbond LAKS was maandagmiddag nog niet op de hoogte van de publicatie en de intrekking.

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden