Twee middelbare scholen in Ede en een school in Maastricht hebben het vwo-muziekexamen maandagmorgen stilgelegd, omdat niet alle luisterfragmenten op de cd's stonden.

Nadat kandidaten ongeveer driekwart van de toets achter de rug hadden, bleef het angstvallig stil toen luisterfragmenten 6 tot en met 8 van de tweede cd moesten worden gedraaid.

"De tweede cd van het muziekexamen voor vwo'ers viel halverwege stil en de reserve-cd vertoonde dezelfde problemen. We hebben toen direct de procedure voor calamiteiten tijdens de examens in gang gezet", zegt Marjolein Willemsen, conrector van CSG Het Streek.

De examensecretaris van de school belde de Onderwijsinspectie voor overleg. Ondertussen verbleven de leerlingen nog in de examenzaal, in quarantaine. Ze mochten niet met elkaar praten, in de hoop dat de problemen zo snel mogelijk verholpen zouden worden en de kandidaten alsnog verder konden met het examen.

De examensecretaris nam ook contact op met het Marnix College in Ede om te vragen of Het Streek diens cd mocht lenen, maar die school bleek met dezelfde audioproblemen te kampen. "Toen kregen we van de Onderwijsinspectie de opdracht om het examen stil te leggen", aldus Willemsen.

'Geen blaam'

De scholen zelf treft geen blaam, vindt Willemsen. "Wij hadden dit niet kunnen voorkomen. De cd's die bestemd zijn voor het muziekexamen mogen wij vooraf niet beluisteren." Ze benadrukt dat ze het ontzettend vervelend vindt voor de kandidaten. "De examens zijn heel erg belangrijk. Ik begrijp niet hoe dit heeft kunnen gebeuren."

De negen scholieren op Het Streek die vanochtend het examen maakten, reageerden in eerste instantie verbaasd. "In het begin, als de leerlingen nog in quarantaine zitten, probeer je ze zoveel mogelijk uit te leggen", zegt muziekdocent Michel Berendsen. "Als vervolgens blijkt dat het examen stilgelegd wordt, zie je de verbazing op de gezichtjes bij sommige leerlingen terecht omslaan in boosheid."

Volgens Berendsen is deze situatie extra zuur voor zijn leerlingen. "De afgelopen jaren hebben we meegedaan aan een pilot voor het muziekexamen. Het examen zou volledig gedigitaliseerd worden. Op een gegeven moment is de pilot stopgezet, omdat deze niet overal succesvol was. Dit betekende dat de leerlingen alsnóg eindexamen moesten doen met een papieren toets en een cd met luisterfragmenten. En nu gaat dat juist fout."

Onderwijsinspectie

Willemsen en Berendsen wachten maandagmiddag de reactie van de Onderwijsinspectie af. Die zal bepalen wanneer het examen voortgezet wordt of dat er bijvoorbeeld een herkansing komt.

"Een mogelijke oplossing is ook het schrappen van de niet-gemaakte vragen, mits er genoeg beantwoorde vragen overblijven om een goed beeld te krijgen van wat de leerling kan", aldus een woordvoerder. Dat is mogelijk de oplossing voor het Edese Marnix College en de school in Maastricht.

Sadjia Safdari, klachtencoördinator van het LAKS, vertelt dat er al een aantal klachten zijn binnengekomen over het muziekexamen. "Het aantal klachten hierover loopt op, het loopt nu al richting de 10. We hebben het van meerdere scholen in Ede gehoord." Op de meeste scholen is het wel gewoon goed gegaan, benadrukt ze.

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden