Vrijdagmiddag, vlak voor het weekend, begonnen 21.673 vwo'ers aan het examen scheikunde. De eerste reacties na afloop van het examen zijn wat twijfelachtig.

"Ik kan maar moeilijk inschatten hoe ik het examen gemaakt heb. Sommige vragen waren makkelijk, bij andere had ik echt geen idee", vertelt scholier Caspar Jacobs.

"De reacties van de leerlingen in mijn klas waren erg wisselend", zegt ook docente scheikunde Lovina Hofmeijer. "Toch denk ik dat het examen wel te doen was. De opdrachten waren helder."

Een aantal scholieren vindt het scheikunde-examen van dit jaar verschillen van de oefenexamens die van tevoren gemaakt zijn. "Ik vond dit examen lastiger dan de examens van voorgaande jaren, waarmee ik geoefend heb", aldus scholier Lotte Gerrits.

Tekstueel

Leerling Koen Baak beaamt dat. "Het examen was anders dan dat van vorig jaar." Docent Hofmeijer is het daar niet helemaal mee eens. "Ik vond het examen best lijken op dat van 2012."

Het viel Hofmeijer vooral op dat het examen erg 'tekstueel' was. "Sommige leerlingen raakten in de war van de grote lappen tekst in het examen. Toch wordt het voor scheikunde in de toekomst steeds belangrijker om de juiste informatie uit een flink stuk tekst te kunnen filteren." Hofmeijer was naar eigen zeggen wel blij dat er weinig 'zwamvragen' in het examen zaten. "Er werd niet vaak gevraagd naar een uitleg of beschrijving van processen."

Hoewel het aantal 'zwamvragen' meeviel, waren er toch enkele vragen die moeilijkheden met zich meebrachten. "De rekenopdrachten met buffers vond ik erg lastig", zegt Lotte. Scholier Franca Sloos had moeite met andere berekeningen. "De opgaven over legeringen en evenwicht lagen mij niet". Koen klaagde nog over het drukke examenprogramma van vrijdag voor de gymnasiasten. "Grieks en scheikunde op één dag is wel erg veel."

Lang

De Eindexamenklachtenlijn van het LAKS telde aan het begin van de avond 1003 ontvangen klachten over vwo scheikunde. Ongeveer een kwart van de klagers gaf aan dat het examen te lang zou zijn. Verder werd er veel geklaagd over de algemene moeilijkheidsgraad van het examen, of de vraagstelling te moeilijk of onduidelijk zou zijn.

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden