Na een pittig examen Duits stapten vmbo-leerlingen vrijdagmiddag voorzichtig positief de examenzaal uit. Zo'n 25.527 leerlingen van de niveaus kb, gl en tl maakten het examen vandaag op papier.

Ruim 2000 andere vmbo-kb'ers doen dat op een ander tijdstip op de computer.

Eindexamenkandidaat Sharon Eijlers denkt dat ze Duits goed heeft gemaakt. "Het ging een stuk beter dan ik had verwacht. In het begin moest ik er even inkomen, maar daarna had ik het wel te pakken."

Ook Sana Butt begint tevreden aan haar weekend. "Ik was bang voor het examen, voelde zenuwen. Maar het viel enorm mee. Het was een stuk makkelijker dan verwacht", zegt ze.

Moeilijker

Dalindcy Koolhoven was net zo zenuwachtig voor het examen. "Duits is mijn slechtste vak, maar het ging wel goed. Ik had veel examens van de voorgaande jaren geoefend. Maar ik vond deze toets wel moeilijker dan de oefenexamens."

Vmbo'er Hilde Jansen vond het examen 'niet te moeilijk, maar ook niet te makkelijk'. "Bij sommige vragen moest je echt heel goed lezen wat er stond. Maar uiteindelijk kreeg je na iets op te zoeken wel het juiste antwoord. Ik stond een acht voor Duits, maar ik vraag me af of mijn cijfer zo hoog blijft." Van een voldoende op het centrale examen is ze in elk geval overtuigd.

Niet cadeau

Volgens docent Duits Koos Nederhoed van het Luzac College in Zwolle kregen de vmbo'ers het examen 'zeker niet cadeau'. "De leerlingen moesten heel erg veel lezen en vooral góed kunnen lezen, wat voor sommigen als moeilijk kan worden ervaren. De laatste jaren waren de Duitse examens voor het vmbo rampzalig. Ze waren veel te moeilijk. Sinds vorig jaar zijn ze wat makkelijker, maar het zijn nog steeds ontzettend pittige examens."

Vrijdagmiddag hebben bijna 500 vmbo'ers een klacht ingediend bij het LAKS. 1 op de 6 daarvan vond het examen te lang, de rest klaagde vooral over de moeilijkheidsgraad.

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden