Toen docent Theo Brandsma woensdag het havo-examen maatschappijwetenschappen bekeek, was hij blij verrast. "Het was een mooi examen. Genoeg mogelijkheden voor scholieren om punten te scoren."

Examenkandidaat Arjan van Tilburg deelt die mening. "Het examen was pittig, met veel teksten, maar de antwoorden waren wel goed uit die teksten te halen."

Ook scholier Roger Kaemingk had het examen moeilijker verwacht. "Ik verwachtte dat er veel meer theorie in het examen terug zou komen. Maar ook als je niet alles geleerd had, was het examen op basis van je eigen inzicht goed te doen."

Hoewel deze twee havisten en hun medekandidaat Nicolette de Boer vooraf vreesden voor te veel schrijfwerk en te weinig tijd, viel ook dat reuze mee. "Ik was mooi op tijd klaar, net als veel van mijn klasgenoten", zegt Nicolette. De vragen waar Nicolette en Roger wel wat problemen mee hadden, gingen over politiek. "De vraag over de tabel met opiniepeilingen vond ik best lastig," aldus Nicolette.

Aansprekend en actueel

Brandsma laat weten dat er aansprekende teksten in het examen zaten. "De eerste tekst ging over hooligans en de tweede over Goede Tijden, Slechte Tijden. Dus voor zowel jongens als meisjes wat wils." Scholier Arjan was hier ook erg over te spreken. "De tekst over hooligans was echt actueel, die was vorig jaar gepubliceerd. Dat maakte het examen best 'leuk' om te maken."

Bij het LAKS zijn woensdagavond nog niet opvallend veel klachten binnengekomen over maatschappijwetenschappen. Iets na 7 uur 's avonds staat de teller op 864 klachten, op een totaal van 6246 deelnemende havisten.

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden