Ruim 20.000 havokandidaten bogen zich vanmiddag over het examen scheikunde. "Het examen was niet te moeilijk", aldus docent scheikunde Ade Hoekstra. Scholier Rianne Rotgans denkt er net zo over.

"Scheikunde was te doen. Niet makkelijk, maar ongeveer van hetzelfde niveau als de toetsen die we eerder gemaakt hebben", zegt Rianne. Kandidaat Nick Cornelissen deelt Riannes mening. "Ik vond het examen lang, maar het ging wel goed. Er zaten echt een paar inkoppertjes bij."

Hoekstra merkte dit ook al op. "Sommige vragen waren zo makkelijk, dat ik vreesde dat scholieren te moeilijk zouden gaan denken."

Veel rekenwerk

De deelnemers waren het met Hoekstra eens dat er veel rekenwerk in het examen zat. Nick vond dat geen probleem. "Er waren veel dezelfde soort berekeningen, bijvoorbeeld het omrekenen naar molen." Kandidaat Denise Laan kwam juist in de problemen door die vele berekeningen. "Het examen ging niet goed, ik heb één vraag niet ingevuld en veel gegokt. Vooral het omrekenen naar molen vond ik erg lastig."

Hoewel Hoekstra tevreden is over het niveau van het examen, vond hij wel dat het examen erg 'tekstueel' was. "Veel leerlingen kiezen juist bètavakken om lange teksten te ontlopen. In dit examen werd juist veel tekst gebruikt, bijvoorbeeld bij procesbeschrijvingen. Dat maakte het examen voor de typische bètaleerling minder gemakkelijk."

Nick is van plan een klacht te gaan indienen over vraag 13 van het examen. "Vraag 13, over het aantal ton methanol dat een biodieselfabriek per jaar gebruikt, klopte volgens mij niet." Volgens hem zat er een fout in de vraag.

Niets aan de hand

Sadjia Safdari, coördinator van de Eindexamenklachtenlijn: "Bij de 1126 klachten die inmiddels zijn binnengekomen, zaten opvallend veel klachten over vraag 13". Daar is echter niets mee aan de hand. "Onze scheikundedeskundigen zeggen dat er niets mis is met de vraag. Hij was wel vrij pittig."

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden