Na het havo-examen geschiedenis dinsdagmorgen wandelden scholieren opgelucht de examenzaal uit. Bijna 40.000 kandidaten schreven vanochtend elk een flink aantal blaadjes vol voor dit vak.

Gelukkig bleek het examen qua moeilijkheidsgraad mee te vallen, aldus kandidaten.

"Het examen viel me mee", zegt havist Saskia Lintzen. "Ik had het veel moeilijker verwacht." Wel zaten er volgens Saskia veel vragen in het examen die niet direct over de leerstof gingen. "Er werd veel informatie gegeven, bijvoorbeeld bronnen en teksten. Je kon niet zo veel voorbereiden."

Scholier Elke de Jong dacht daar iets anders over. "Als je goed geleerd had, was het examen te doen, maar ik had me beter moeten voorbereiden. Ik had vooral moeite met de vragen waarbij je gebeurtenissen in chronologische volgorde moest zetten."

Nerveus

Ook havokandidaat Rutger de Quay denkt dat hij het examen goed gemaakt heeft. "Ik vreesde erg voor geschiedenis en was nogal nerveus vanochtend. Gelukkig viel het examen mee."

Geschiedenisdocent Menno Visser is het met hem eens. "Ik vond het examendeel over de Republiek goed. Er werd bijna niks gevraagd over Frankrijk en Engeland. Daar hebben leerlingen geluk mee gehad, want er wordt in de lessen het meest gefocust op Nederland." Het examendeel over de geschiedenis van Amerika was wat pittiger. "Kandidaten moesten heel veel bronnen lezen."

Ook Vissers leerlingen vonden het examen meevallen, zo laat hij weten. "De meeste leerlingen die ik heb gesproken, vonden het examen wel te doen. Sommigen zeiden zelfs dat ze het examen hadden 'gevloerd'. Ik heb alleen wat leerlingen horen klagen over de lengte van de toets."

2712 klachten

Bij scholierenvakbond LAKS zijn de eerste uren na het geschiedenisexamen 2712 klachten binnengekomen op een totaal van bijna 38.000 deelnemers. Volgens klachtencoördinator Sadjia Safdari gaan de klachten vooral over het lesmateriaal. "Scholieren vonden het lastig om van tevoren goed te oefenen met de onderwerpen van dit jaar."

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden