Maandagmiddag maakten in totaal 605 havisten een examen Turks, Spaans of Arabisch. Leerlingen vonden de Spaanse teksten erg lang, maar waren over de andere examens redelijk tevreden. 

Verreweg de meeste taalleerlingen van vanmiddag hadden voor Spaans gekozen. Kandidaten vonden de teksten erg lang en moeilijk. "Ik weet niet zo goed of ik een voldoende heb", zegt Ayse Karssen. "Een paar teksten waren veel moeilijker dan verwacht."

Klasgenoot Jelle Hoeks is het met haar eens. "Ik vond het examen echt tegenvallen. Ik was heel goed voorbereid, maar de teksten waren heel erg lang. Daardoor kwam ik in tijdnood. Een paar woorden stonden zelfs niet in het woordenboek, waardoor ik niet wist wat ze betekenden". Hoeks overweegt een klacht in te dienen bij scholierenvakbond LAKS. "Sommige vragen waren echt te moeilijk. Ook klasgenoten vonden het examen te lastig."

Docente Mari Aghina is het daar niet helemaal mee eens. "Ik vind het wel een leuk examen. De onderwerpen spreken de leerlingen echt aan en er komen veel dingen in voor die we tijdens de les behandeld hebben. Er zijn inderdaad een aantal lange teksten, maar over het algemeen is dit examen best oké."

92 klachten

Haar leerling Chandelle van Gelderen was een van de weinige havisten die wel positief was over de toets. "Mijn examen ging erg goed. Ik was ruim van tevoren klaar, heb het op mijn gemak kunnen nakijken en heb de gymzaal een halfuur van tevoren kunnen verlaten. En alles was redelijk makkelijk te begrijpen.’’

Ondanks de ontevredenheid valt het aantal ingediende klachten bij de Examenklachtenlijn nog wel mee. Aan het begin van de avond hadden 92 van de 568 kandidaten geklaagd.

Ook over het examen Turks, door slechts 18 havisten afgelegd, zijn de eerste geluiden positief. Scholier Melik Suayb Keskin vond het examen wel makkelijk, hoewel het erg veel was. "Toch had ik er een goed gevoel bij. Het waren dertien teksten en ik was ruim een half uur van tevoren klaar. Ik ben met de Turkse taal opgevoed, dus voor mij was het niet zo moeilijk. De teksten waren trouwens ook heel erg boeiend."

Op niveau

Ook examenkandidaat Rabia Yildiz vond het examen erg makkelijk. "Volgens mij ging het heel goed", zegt ze. "Ik denk dat ik een hoog cijfer heb. Mijn klasgenoten hebben het ook goed gemaakt, geloof ik."

Docent Falih Simsek vond het examen van goede kwaliteit. "De teksten waren echt op niveau, maar voor leerlingen was het wel goed te doen. De leerlingen die ik heb gesproken, waren erg tevreden."

Voor het examen Turks zijn tot nu toe vijf klachten binnengekomen en dat is 'niet veel bijzonders' volgens klachtencoördinator Sadjia Safdari. "Het was een rustige dag vandaag."

Arabisch

Slechts negentien havisten in Nederland maakten het examen Arabisch. Docent Azzedine Ahbod zegt dat zijn kandidaten het examen niet heel erg moeilijk vonden. "De meesten hadden weliswaar alle beschikbare tijd nodig, maar ik sprak slechts één leerling die het examen heel lastig vond". De helft van de kandidaten heeft al een klacht ingediend bij het LAKS.

Alles over de eindexamens in ons dossier l Lezersfoto's

Eindexamenfoto's uploaden l Twitterberichten over de examens