Slechts zestien havisten in Nederland maakten woensdagmiddag het eindexamen Fries en drie medekandidaten maakten Russisch. Beide examens lijken over het algemeen goed te zijn verlopen.

''Voor mijn gevoel ging het examen Fries erg goed, ik ga het straks nakijken. Ik heb voor mijn schoolexamens een 7, dus ik stond er al goed voor'', vertelt scholier Dieuwke Steneker. ''De vragen waren echter niet altijd even duidelijk en dit examen was een stuk langer dan de oefenexamens.''

Haviste Marja Klazenga vond het examen Fries wel lastig. ''Bij veel vragen had je zelf kennis over de onderwerpen nodig en kon je geen informatie uit de teksten halen. Dat was wel vervelend. Toch verwacht ik wel een voldoende. Ik heb mijn antwoorden met een klasgenoot vergeleken en die kwamen vaak overeen."

Bij de Eindexamenklachtenlijn zijn woensdagavond twee klachten binnengekomen voor het havo-examen Fries. Vorig jaar was dat er maar één.

Russisch

Simone Aron is een van de drie havisten in Nederland die zich vanmiddag over het examen Russisch boog. Het ging haar goed af. ''Eigenlijk vond ik geen enkele vraag echt moeilijk, maar dat komt ook omdat mijn ouders uit Letland komen. Hierdoor spreek ik al vloeiend Russisch. Ik denk dat ik een 8 of misschien wel hoger heb gehaald."

Ook docente Jeanette Bron uit Groningen was erg tevreden over het examen Russisch. ''Ik heb twee van de drie havisten in Nederland lesgegeven en zij hebben allebei een Russische achtergrond. Dat maakte het examen al een stuk makkelijker voor hen. Er zaten vooral beschouwende teksten in het havo-examen."

Bij de klachtenlijn is vooralsnog één melding binnen over het examen Russisch. Die ging niet over de toets zelf, maar over geluidsoverlast op school tijdens de examenafname.

Lees meer over de eindexamens in ons dossier

Upload hier je eindexamenfoto's