1557 havisten maakten woensdagmorgen het eindexamen filosofie. Scholieren klaagden opvallend vaak over te moeilijke vraagstellingen.

''Ik vond het examen op zich wel goed gaan, ik had het erger verwacht'', blikt haviste Denise Laan terug. ''Er zaten wat moeilijke vragen tussen, maar ik denk dat ik een voldoende heb. Wat ik erg irritant vond, is dat de stoelen in de examenzaal ongelooflijk kraakten. Dat leidde me af."

''De vraagstellingen waren erg vaag", zegt havist Erik Maas. ''De inleidende teksten voor opgaven waren ook nietszeggend. Dit gold vooral voor vraag 1, 2, 3 en 9. Ik heb er even over nagedacht en besloten daarover een klacht in te dienen bij het LAKS.''

'Hartstikke leuk'

Docent Ger Middeljans uit Bladel beoordeelt het filosofie-examen als 'hartstikke leuk'. ''Ik vond het een zeer evenwichtig examen, maar ik miste wel wat inzichtvragen. Ik ben dan ook een filosoof van de oude stempel, want tegenwoordig gaan de filosofie-examens veel meer over wat je in het boek leert."

Middeljans' leerlingen vonden de vraagstellingen niet te lastig, maar af en toe wel ingewikkeld. "De inleidende teksten bij vragen waren soms inderdaad nietszeggend, maar daarom moet je ook eerst de vraag lezen. Dan weet je wat je uit die teksten moet halen.''

Apen

Scholierenvakbond LAKS ontving de eerste uren na het examen al 152 klachten. Vorig jaar waren dat er na de gehele examenperiode slechts 126. Niet elke klacht daarvan lijkt echter serieus. ''We kregen we een grappige mail binnen waarin geklaagd werd dat er te veel over apen werd gevraagd. De lesstof zou namelijk juist meer op de denkwijzen van mensen toegespitst zijn,'' aldus een medewerker.

Lees meer over de eindexamens in ons dossier

Upload hier je eindexamenfoto's