Woensdagochtend bogen 5711 vwo'ers zich over het examen kunst algemeen. 's middags hoefde bijna geen enkele vwo-kandidaat in Nederland naar school: slechts 12 leerlingen maakten Russisch en 22 legden het examen Fries af.

Volgens scholier Lisa Ruigrok was het examen kunst goed te doen. "Het examen sloot goed aan op de stof. Ik had voor het eerst het idee bij kunst dat de vragen heel duidelijk gesteld werden. Daarnaast was het duidelijk wat de examenmakers van me verwachtten. De onderwerpen die we in de lessen hadden besproken, kwamen allemaal terug in het examen." 

Medekandidaat Marjolein Zinkhann is wat minder zeker van haar zaak. "Ik heb echt geen idee hoe mijn examen ging. Hoewel ik het heb nagekeken, durf ik er niet op te vertrouwen dat ik het goed heb gemaakt. Ik wist trouwens ook helemaal niet wat ik nou precies moest leren voor het vak." 

Russisch

Een dozijn vwo'ers maakte woensdagmiddag het examen Russisch. Volgens het merendeel van hen was het examen niet al te lastig. Jeanette Bron, docent Russisch, weet waarom. "Veel leerlingen zijn geboren in het Rusland of hebben Russische ouders waar ze thuis de moedertaal mee spreken."

Zo ook examenkandidaat Andrej Sarnatskiy. "Ik denk dat ik wel een tien heb. Ik vond het zo makkelijk, maar dat komt ook omdat ik heel erg veel Russisch spreek met mijn familie."

Arianne Goldinova is iets minder zeker dan Andrej. "Ik heb wel een voldoende hoor, maar ik denk geen tien. Het examen duurde een half uur korter dan andere jaren, dat vond ik vervelend. Ik had liever de gewoonlijke drie uur gehad om mijn examen te maken."

Jeanette Bron vond dat het examen aan de verwachtingen voldeed. "Ik vond het een goed examen. Maar de vwo-leerlingen hadden een wetenschappelijke tekst in het examen die wel pittig was. De leerlingen moesten ook een zogenaamde 'gatentekst' invullen, waarin woorden weggelaten zijn. Dat was lastig, vooral bij woorden die op elkaar lijken, zoals 'omdat' en 'doordat'."

Fries

Over het examen Fries zijn de eerste geluiden positief. ''Op zich ging het examen bij mij wel goed, de vragen waren wel te doen", vindt leerling Bouke Regnerus. Wel vond hij de vraagstelling hier en daar onduidelijk. "Irritant was ook dat we niet in de examenzaal zaten maar in een normaal lokaal, omdat we met zo'n kleine groep waren. De leswisselingen waren heel erg storend." 

Medeleerling Laura Wagemakers heeft daarover geklaagd bij het LAKS. Ondanks het overlast ging haar examen wel goed. "Volgens het correctievoorschrift ligt mijn cijfer tussen de 6,9 en de 7,9."

Lees meer over de eindexamens in ons dossier

Upload hier je eindexamenfoto's