Voor het eerst in jaren hoeven scholieren die impopulaire vakken volgen, niet meer te wachten tot de laatste examendag om het bijbehorende examen te maken.

Woensdagmiddag doen een handjevol havisten en vwo'ers examen Russisch en wordt Fries afgenomen op alle schoolniveaus.

33 vmbo'ers, 16 havisten en 22 vwo'ers maken na de lunch het centrale eindexamen in de Friese taal. Russisch wordt door 3 havisten en 12 vwo'ers afgelegd. Op de havo is dat meer dan vorig schooljaar: toen was er slechts één kandidaat.

Volgens voorzitter Geart Benedictus van de Fryske Beweging kiezen de laatste 25 jaar nog maar weinig scholieren voor het examenvak Fries, omdat het lang niet op elke school wordt aangeboden en er onvoldoende bevoegde docenten Fries zijn. "Bovendien vragen leerlingen zich af wat ze na de middelbare school met het vak kunnen."

Het valt hem wel op hoeveel jonge allochtonen op het platteland nog met enthousiasme Fries praten. "Je ziet gekleurde mensen vanuit de grond van hun hart Fries praten.

In de steden gebeurt dat minder. "Daar worden Friezen al 500 jaar 'afgericht' om Nederlands te spreken zodra iemand de taal niet kan verstaan."

Weinig andere landen

Scholierenvakbond LAKS is erg blij dat impopulaire vakken als Fries en Russisch nog altijd gekozen kunnen worden.

"Ondanks het lage aantal kandidaten vinden we toch dat deze examenvakken gewoon moeten blijven bestaan'', aldus Sadjia Safdari, examenklachtencoördinator bij het LAKS. "En het is sowieso al mooi dat deze kandidaten de kans krijgen deze examens af te leggen. In veel andere landen is dat echt niet zo."

Vóór de twee taalexamens staan er 's morgens enkele andere relatief 'kleine' examens op het programma. Veertig kandidaten van de richting vmbo-gt maken het examen voertuigentechniek, drie kandidaten sluiten het vak transport en logstiek af.

Ook in de examenzalen van de havo en het vwo blijft het 's morgens rustig. Slechts 1557 havisten maken filosofie en 5711 vwo'ers buigen zich over het examen kunst algemeen.

Lees meer over de eindexamens in ons dossier

Upload hier je eindexamenfoto's