Een recordaantal eindexamenkandidaten heeft zich ingeschreven om in september 2013 met een studie aan de universiteit of hogeschool te beginnen.

Het aantal aanmeldingen ligt 20 procent hoger dan vorig jaar, meldt universiteitenvereniging VSNU.

Hoogstwaarschijnlijk komt dat door de plannen van de overheid om de studiefinanciering grotendeels te vervangen door een lening, denkt de VSNU.

Het aantal ingeschreven studenten in het wetenschappelijk onderwijs stijgt al een aantal jaar. Op 1 oktober 2012 stonden er 243.686 studenten ingeschreven bij een bachelor- of een masteropleiding.

Het sociaal leenstelsel wordt waarschijnlijk in collegejaar 2014-2015 werkelijkheid. Dat houdt in dat de basisbeurs van de overheid, voor uitwonende studenten momenteel zo’n €270 per maand, wordt vervangen door een lening. Voor huidige examenkandidaten kan het maximaal €13.000 schelen als deze regelgeving er inderdaad komt.

Deadline vervroegd

Bastiaan Verweij van de VSNU, de vereniging van de veertien universiteiten in Nederland heeft ook nog een paar andere verklaringen voor de plotselinge toename van het aantal scholieren dat direct wil studeren. "Een aantal universiteiten heeft de aanmeldingsdeadline vervroegd, daarom zie je nu dat er meer aanmeldingen zijn dan exact een jaar geleden“, aldus Verweij.

"Daarnaast is het belangrijk om te weten dat er momenteel meer lotingstudies zijn dan voorgaande jaren. Scholieren schrijven zich graag in bij meerdere studies, zodat ze zeker weten dat ze ergens terecht kunnen. "Wij wachten de cijfers van het definitieve aantal inschrijvingen in september af."

Mogelijk zorgen de verscherpte exameneisen voor meer gezakte kandidaten dan gemiddeld, wat het definitieve aantal eerstejaars studenten laat dalen.

Tussenjaar

Uit een enquête van NOS Op 3 bleek maandag dat het aantal havisten en vwo'ers die voornemens waren in 2013 een tussenjaar te nemen van 20 procent is gedaald naar 5 procent. 

In september wordt besloten of het sociaal leenstelsel daadwerkelijk doorgang vindt.

Lees meer over de eindexamens in ons dossier

Upload hier je eindexamenfoto's