18.082 havisten zijn maandag hun examenperiode begonnen met het keuzevak Management en Organistatie (M&O). Veel scholieren waren het met elkaar eens dat de toets te moeilijk en te lang was.

"Ik vond het examen erg moeilijk," aldus haviste Elke de Jong. "En niet alleen moeilijk, maar ook lang en vermoeiend. Ik had met examens van voorgaande jaren geoefend, maar die waren echt een stuk makkelijker dan die van vandaag."

Het viel staatssecretaris van onderwijs Sander Dekker die twee uur plaatsnam bij de klachtentelefoon van scholierenvakbond LAKS, op dat veel leerlingen met name over de lengte van de toets M&O klaagden. Klachtencoördinator Sadjia Safdari ontving de eerste uren na afloop van het examen al 3700 klachten.

Bijles

Havist Nicole van der Weerd: "Ik had 's ochtends nog bijles gehad, ik had er heel veel vertouwen in dat ik mijn examen zou halen. Maar uiteindelijk vond ik het heel erg moeilijk en een te lang examen. Ik kwam in flinke tijdsnood, de tijd leek om te vliegen. Ik ben bang dat ik het daardoor echt minder goed heb gemaakt."

Ook de vraagstelling speelde haar parten. "Die begreep ik soms niet, vragen werden veel te ingewikkeld gesteld. Ik wist niet goed wat de examenmakers nou eigenlijk van me wilden."

Leerling Claire Schouten kreeg vanwege haar dyslexie een half uur extra de tijd, maar kwam nog steeds in tijdnood. "De laatste twee opgaven vond ik het allermoeilijkst, maar misschien kwam dat ook omdat ik minder tijd had om me erin te verdiepen. Slechts 3 van de ongeveer 33 leerlingen bij ons hadden het examen op tijd af".

Lees meer over de eindexamens in ons dossier

Upload hier je eindexamenfoto's