Alle 44.1106 vwo'ers in Nederland bogen zich maandag over hun eerste eindexamen: Nederlands. Een toets die bekendstaat als een van de meest gevreesde vwo-examens werd door examenkandidaten bestempeld als 'vervelend'.

"Er waren veel te veel open vragen, wat heel vervelend was. Ik vond ook dat je helemaal niet zoveel punten kon verdienen met het schrijven van de samenvatting, terwijl het een bijzonder lastige opdracht was", vindt vwo'er Joca van der Horst.

Over de te lezen teksten is hij niet te spreken: "Ik vond de teksten oubollig. De oefenexamens gingen erg vaak over crisis in de democratie, net als in het echte examen van dit jaar. Daar mogen ze volgend jaar wel eens iets aan doen".

Leerling Franca Sloos is positiever: "Het ging bij mij minder goed dan tijdens het oefenen. Desondanks denk ik wel dat ik een voldoende heb hoor".

Scholierenvakbond LAKS ontving de meeste klachten over het examen Nederlands. "De meeste klachten gaan over het gehele examen, niet over één specifieke opgave. Scholieren vonden de vragen te lastig en de open vragen vonden ze veel te onduidelijk", zegt Siebert Weitenberg, beleidsmedewerker bij het LAKS.

Niet eenvoudig

Ook leraren beoordelen het examen als lastig. "Ik vond de twee teksten niet eenvoudig," zegt Cees van der Pol, docent Nederlands. "De eerste tekst over het historische besef vond ik slecht opgebouwd. Daarnaast vond ik de tekst weinig aanspreekbaar voor de scholieren, saai zelfs. De tweede tekst over Facebook en Twitter en de gevaren daarvan vond ik interessanter. De opbouw en de structuur van de tekst vond ik duidelijker dan die bij de eerste tekst".

Scholier Aniek Derkx vond vooral de te maken samenvatting 'pittig'. Stijn van Venrooij noemt het zelfs 'heel erg vervelend'. Docent Van der Pol denkt dat het venijn van het examen vooral in het kort en bondig schrijven zit. "Ik denk dat het meest lastige voor de leerlingen was om niet het maximaal aantal woorden te overschrijden. Zo moesten de scholieren tekstfragmenten samenvatten in maximaal 200 woorden. Maar de meeste leerlingen hadden soms wel 300 woorden! Dan moesten ze dus enorm inkorten", zegt van der Pol. Wie het maximum aantal woorden met meer dan 10 procent overschreed, loopt namelijk punten mis.

Maandagavond had het LAKS al 7300 klachten ontvangen over het examen Nederlands voor vwo.

Lees meer over de eindexamens in ons dossier

Upload hier je eindexamenfoto's