Staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker heeft maandagmiddag de telefoon opgenomen bij de Eindexamenklachtenlijn van scholierenvakbond LAKS. 

Tussen vijf en zes uur 's middags nam Dekker een aantal klachten van ontevreden examenkandidaten in ontvangst. 

De Eindxamenklachtenlijn inventariseert elk jaar de praktische en inhoudelijke problemen van scholieren over hun eindexamens, variërend van meldingen over de moeilijkheidsgraad tot geluidsoverlast in de examenzaal.

Dekker erkent dat het even duurt voordat hij een efficiënte manier van klachtenafhandeling heeft gevonden. "Het gaat om een klacht over het vak Management en Organisatie? Je hebt het verkeerde antwoord gegeven bij die vraag? Maar het is bij een examen toch de bedoeling dat je het goede antwoord geeft?", aldus de staatssecretaris.

De klachtenlijn kent na afloop van alle examens een piek. het aantal klachten loopt binnen tien minuten op van 200 naar 396 klachten. Dekker ontdekt al gauw een patroon: havisten klagen over het te lange M&O-examen en vwo'ers vinden dat Nederlands te veel open vragen had. Vmbo'ers krijgt hij bijna niet aan de lijn: Dekker spreekt slechts één leerling.

Niet te veel gezeur

Ondanks de enorme drukte vindt Dekker niet dat examenkandidaten te veel 'zeuren'.  "Als het spannend wordt, gaan mensen toch wat eerder klagen, zeker als ze denken dat ze op het randje van een voldoende of voldoende zitten.'' De klachtendrukte komt mogelijk door de verscherpte exameneisen in 2013, denkt hij. "Dat gebeurde vorig jaar ook. Het aantal klachten nam toe, maar het aantal gezakten niet. Scholieren maakten hun examen juist beter."

Klachtencoördinator Sadjia Sadfari is blij met het bezoek van Dekker. "Door de telefoon op te nemen krijgt de staatssecretaris zelf ook een indruk wat scholieren in deze dagen meemaken."

Na Dekkers vertrek heeft het LAKS al ruim 7000 klachten ontvangen, veelal per internet. Vorig jaar kwamen tijdens de eindexamens in totaal zo'n 125.000 klachten binnen. Het LAKS verwacht zelf dat ondanks de verscherpte exameneisen het klachtenaantal dit jaar gelijk zal blijven.

Lees meer over de eindexamens in ons dossier

Upload hier je eindexamenfoto's