De eerste examendag op het vmbo op maandag was goed te doen. Dat vonden de 6944 leerlingen van de gemengde en theoretische vmbo-leerwegen tenminste.

Leerlingen kregen maandagmiddag het examen Frans: een examen dat door veel scholieren als lastig, maar goed te doen werd ervaren.

Scholier Hilde Jansen: "Het examen ging op zich wel goed. Ik heb het examen nagekeken en ik kom op een voldoende. Sommige zinnen waren wel lastig te begrijpen, vooral de laatste vragen." De examenmakers hadden de onderwerpen van de leesteksten wel goed gekozen, vond ze: met name het stuk over merkkleding was interessant - dit in tegenstelling tot de geschiedenistekst.

Docente Frans Marianne Viking vond het examen 'te doen', maar is niet te spreken over het grote aantal instinkers in de tekst. ''Er is één vraag waarvan ik echt denk dat 90 procent van de leerlingen die fout beantwoord heeft. De meerkeuzevraag wijst ontzettend naar een antwoord dat niet klopt."

Zulke instinkers horen niet thuis bij het vmbo, aldus Viking. "Je moet bewijzen dat je Frans kunt lezen. Doordenken en conclusies trekken lijkt me op het vwo eerder aan de orde dan bij het vmbo." Misschien dat Viking een klacht in gaat dienen bij het College voor Examens: ''Als die dubieuze vragen niet ten goede komen voor het examenresultaat wel, ja."

Lodewijk de Vijfde

Ook vmbo'er Emma Hendriks zag wat haken en ogen aan het examen. ''Ik vond het heel erg moeilijk en was daar niet de enige in. Ook mijn klasgenoten vonden het examen lastiger dan verwacht. De teksten waren lang en het is echt niet leuk om een tekt in het Frans over Lodewijk de Vijfde te lezen." Toch heeft ze het er niet al te slecht vanaf gebracht, bleek toen ze de antwoorden na afloop thuis opzocht. "Wonder boven wonder heb ik tussen de 6,5 en 7,5 gescoord. Uiteindelijk viel het dus reuze mee."

Rond kwart over 5, een uur na de toets, had scholierenvakbond LAKS al 65 klachten ontvangen over het examen. ''Een lastige toets'', is de eerste conclusie van Sadjia Safdari, coördinator van de examenklachtenlijn. 

Morgen staan er twee vakken voor de leerlingen van het vmbo-gt op het programma: 's ochtends maakt een klein deel van de leerlingen het theorie-examen muziek, 's middags buigen ze zich over natuur- en scheikunde.

Lees meer over de eindexamens in ons dossier

Upload hier je eindexamenfoto's