930 havisten begonnen woensdagochtend aan hun laatste examen: Spaans. Het was een examen waarin een grote verscheidenheid aan onderwerpen terugkwam. Tussen al die teksten was ook een plaatsje ingeruimd voor een feministische tekst. 

In een examen waar volgens Melissa Blom weinig open vragen in voorkwamen kwam het feminisme volgens haar duidelijk naar voren. "Ja, in de tekst en in de vraagstelling merkte je die insteek wel." Omdat lezen niet haar sterkste punt is,  heeft ze echter geen idee hoe ze het gedaan heeft.

Volgens Lisa Louws was het een 'echt havo-examen'. "Wat betreft de teksten: er zat voor iedereen wat leuks bij. Zoals de siësta en stierenvechten. Zelf heb ik mijn PWS over stierenvechten gehouden, dus daar werd ik wel enthousiast van."

Lisa vond het examen wel lastiger dan verwacht. "Vooral toen gevraagd werd waarom iemand geëmotioneerd raakte, moest ik wel even nadenken." Senne Smits vond de teksten vooral te lang. "Zeker voor een taal die je niet vloeiend spreekt, ik moest dan ook veel woorden opzoeken."

Altijd klagen

Hoewel Melissa op tijd klaar was en hoopt op een voldoende gaat ze toch klagen. "Dat doe ik bij elk examen, gewoon om de norm wat te verhogen. Maar als ik eerlijk ben: er viel eigenlijk niets te klagen." Senne gaat misschien wel klagen. "Tekst 4 was gewoon echt te lang en heel saai."

Lisa houdt zich verre van klagen. "Ik was na twee uur al klaar, had echt ruim de tijd. Spaans is gewoon een taal die ik echt heel makkelijk vind."

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.