Negentien vwo'ers mochten woensdagochtend aan de slag met de taal van hun provincie: Fries. Leerlingen Aafka Postma en Taja Altema, vonden het examen "wel oké" gaan.

"Het examen zat vol actuele onderwerpen", meent Aafke. "Het ging over de zelfstandigheid van Omroep Friesland bijvoorbeeld. Het pastte allemaal wel in een examen Fries."

Bijzonder volgens Aafka en Tanja was dat het examen bestond uit drie teksten. Tanja: "Dat had ik nog nooit eerder gezien. Maar de teksten vond ik niet erg om te lezen, had het slechter gekund." 

Docent Reitze Jonkman maakte het examen zelf ook en was precies binnen de tijd klaar. "Het waren echt teksten op vwo-niveau. Waarvan eentje van Geert Mak over het Friese landschap, dat vond ik echt een interessant betoog."

"Geen cadeautje"

"Dit examen was zeker geen cadeautje. Om deze opgaven goed te maken, moet je het Fries wel goed begrijpen. Er zaten namelijk veel stijlfiguren en beeldspraak in, daarbij vond ik het ook een lange toets," geeft Tanja aan. 

Docent Jonkman verwacht niet veel klagers omtrent dit examen. "Wel zaten er wat vragen in het examen waarbij de antwoorden dicht bij elkaar zaten. Wanneer er gevraagd werd of iets een nuancering of een aanvulling was, dan was aanvulling wat mij betreft niet onwaar. Maar nuancering in dat geval beter. Laten we het correctiemodel maar even afwachten."

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.