In het noorden van het land begonnen woensdagochtend 73 vmbo'ers aan het examen Fries. Een van hen was Karin Boltjes, die het een gemiddeld examen vond. "Ik had er niet echt voor geleerd, het is m'n moedertaal hè. Dat gaat daarom wel prima."

Ook Ilse de Jong had het voordeel dat Fries voor haar een tweede natuur is. "Als het je moedertaal is moet je dit vak zeker nemen. Kun je gewoon punten mee scoren." Ze vervolgt: "Ik vond de oefenexamens wel makkelijker. In dit examen zaten hele oude teksten, nu vind ik dat niet perse erg, maar wel als de onderwerpen niet aansluiten."

Alle drie de correspondenten zijn eensgezind wat betreft de onderwerpen. De eerste tekst, over een natuurgebied, zou niet interessant zijn, en de overige twee teksten, over overstromingen, wel. Simone Kemker vond deze mix wel fijn. "Dat de onderwerpen op elkaar aansloten was wel handig. Hierdoor blijf je de hele tijd een beetje met hetzelfde bezig."

"De eerste tekst over een natuurgebied drong niet echt lekker door," zegt ook Ilse. "Al vond ik het wel interessant om te lezen hoe het er vroeger aan toe ging."

Genoeg tijd

Lerares Anna Marije Bloem hoorde dat al haar leerlingen het examen nogal moeilijk vonden. "Niemand uitgezonderd, iedereen vond het lastig." Ze legt uit: "Ze waren wel goed voorbereid hoor, maar het hangt er ook vanaf: sluiten de teksten aan op de belevingswereld? Daarbij stond er ook beeldspraak in heb ik gehoord, en dat soort dingen zijn meer voor de havo."

Zowel Karin als Simone en Ilse gaven aan voortijdig de examenzaal verlaten te hebben. Ook wat betreft eventueel klagen zijn onze correspondenten  het eens: dat gaan ze niet doen. 

Tegengestelde ontwikkelingen

Docent Harm van Zuiden is "tevreden, met een paar kanttekeningen. Maar ik vind dit examen zeker geen onvoldoende." Een van die kanttekeningen zette hij bijvoorbeeld bij opgave 4. "De vragen waren wel duidelijk, maar je kon er meerdere kanten mee op. Bij vraag 4 moest je twee tegengestelde ontwikkelingen noemen. Dan staat ik dat tekstfragment dat landbouwgrond wordt omgezet naar natuurgrond. Maar is dat een tegengestelde ontwikkeling? Ik weet het niet."

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.