Nask (natuur- en scheikunde) 2 stond dinsdagmiddag op het programma voor 12.681 vmbo'ers. Voor veel correspondenten was het een waardige afsluiter van de examenperiode.

Bij Amy Koet ging het hartstikke goed. "Ik heb het net even nagekeken, en ik heb denk ik 55 van de 67 punten. Ik heb ongeveer een 8 gescoord." Ook bij Dunya Vos ging het examen wel redelijk: "Dit was mijn laatste examen en ook nog mijn slechtste vak. Ik was veel te laat begonnen met leren. Ondanks dat ging heb ik hem nog best goed gemaakt."

Volgens de twee dames zorgde dit examen gelukkig niet voor een dramatisch einde, maar het was ook niet makkelijk. Amy vond een aantal vragen wel lastig. "Er zaten wel pittige opdrachten en vraagstellingen in die we voorgaande jaren niet hebben gehad. Ik en al mijn klasgenoten vonden vraag 11 heel moeilijk."

Djura Kuil vond niet alleen vraag 11 lastig: "Ik vond de vragen erg moeilijk. Er stonden namen van stoffen in waar ik nog nooit van gehoord had. Daardoor heb ik hele vragen niet kunnen maken. Ik ben daarom rond 15:00 maar weggegaan. Ik wist echt niet wat ik met die vragen moest." Djura vond het examen vooral niet in balans: "Sommige vragen waren zo makkelijk, waarom moest de rest dan zo moeilijk zijn?"

Eindexamenjournaal dag tien
109
Eindexamenjournaal dag tien

Evenwichtig examen

In de klas van Dunya Vos zit een klasgenootje die vorig jaar het examen ook gemaakt heeft. "Zij vond het examen van vorig jaar lastiger en toen had zij ook een voldoende voor Nask 2. Normaal staan er veel reactievergelijkingen, maar dat viel deze keer wel mee. De reactievergelijkingen die erin stonden leverden minder punten op. Voor de rest stonden er veel vragen over zuren in dit examen. Dat is allemaal best wel basisstof, dus het was goed te doen."

Volgens docent Jenny Hoefnagels was het een evenwichtig examen: "Er zaten vragen in die je met de BINAS kon beantwoorden, dat was een kwestie van goed lezen en opzoeken. De rekenvragen en reactievergelijkingen waren daarentegen wel een stuk lastiger. Zo kan ik me goed voorstellen dat mijn leerlingen moeite hadden met de rekenvragen 25 en 26."

Concentratie 

Docent Mark de Ruijter-Groenewold kan zich aansluiten bij Jenny Hoefnagels: "Er was een vraag over het productieschema van soda en dat schema zag er heel ingewikkeld uit. Ik kan me voorstellen dat het niet bevorderlijk is voor de motivatie van de leerlingen. Bovendien was dit voor veel scholieren hun laatste examen, dat heeft wel invloed. De energie en concentratie zijn dan toch een beetje op."

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, vertelt dat het aantal klachten heel erg meevalt. "Er zijn maar een paar honderd mensen die hebben geklaagd, dus dat valt heel erg mee. Er gaan wat klachten over onduidelijke vraagstellingen, maar verder niets opvallends."

Poll

De bijna tweehonderd stemmen op de poll in het liveblog zijn ook evenwichtig verdeeld. Bij 22 procent ging het 'heel goed', bij 21 procent 'redelijk goed' en bij 22 procent 'heel slecht.

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.