Dinsdagmiddag sloegen 17.256 havo-eindexamenkandidaten de eerste bladzijde van hun examen management & organisatie om. Het examen ging onze correspondenten redelijk goed af.

"Ik had me niet goed voorbereid, maar gelukkig viel het examen mee", vertelt Fabian Teunissen. "Er waren vier pittige vragen waaronder eentje over de liquiditeitsbegroting waarbij je drie punten kon krijgen", vertelt hij.

Verder ging het dus wel prima volgens Fabian. Hij is blij dat zijn examens erop zitten. "Één van mijn klasgenoten ook, hij ging in een konijnenpak omdat het toch het laatste examen was."

Instinkers

Bij Frank Solleveld ging het ook goed. "Ik heb het examen wel als makkelijk ervaren. Ik heb alleen wel vragen over nettowinstopslag gemist. Daar hebben we heel veel op geoefend afgelopen jaar, maar het zat niet in het examen", aldus Frank.

Hij was tijdens het examen beducht op instinkers. "Zoals gewoonlijk zaten die er weer een paar in. Bijvoorbeeld dat samengestelde interest per kwartaal is gegeven bij een van de vragen en niet per maand. Dan maak je al snel een doorrekenfout."

Veel rekenwerk

Collega-kandidaat Nico was in ieder geval blij met het vele rekenwerk in het examen. "Er zat meer rekenwerk dan theorie in dit examen, in vergelijking met het examen van vorig jaar. Dat ligt mij gelukkig goed."

Docente Bartha Moerkerk sluit zich bij deze mannen aan. "Je moest inderdaad veel rekenen, maar leerlingen werden zeker niet overvraagd. In het examen zaten veel begrippen die in de lessen al vaak behandeld zijn. Als je deze heel goed kende, waren vier van de zes opgaven volgens mij goed te maken. De opgaven over AirBnB en de V&D waren iets moeilijker, daar moest je vooral heel goed lezen."

Eindexamenjournaal dag tien
109
Eindexamenjournaal dag tien

V&D

De vragen waren ook niet erg ingewikkeld volgens Nico. "Als je goed las dan begreep je ze wel, alleen de opgave over V&D vond ik pittig. Hier werden vooral theoretische vragen bij gesteld." Ook Moerkerk vond dit een lastige vraag. "Bij drie van de zes vragen bij deze opgave moest je beredeneren. Dan moet je precies de juiste woorden gebruiken. De andere drie punten kreeg je voor een berekening met de liquiditeitsbegroting. Dat vinden scholieren altijd lastig." 

Verder was volgens Nico de eerste helft was goed te doen. "Er zaten veel makkelijk vragen tussen die steeds een paar puntjes opleverden, gevolgd door wat diepere vragen waar meer punten te verdienen waren." Het examen vond hij wel aan de lange kant. Zelf was hij op tijd klaar maar veel van zijn klasgenoten niet.

Bij de klachtenlijn van het LAKS zijn inmiddels zo'n 250 klachten binnen. "Dat is niet erg veel, de meeste klachten gaan over de vraagstelling die niet altijd even duidelijk was", aldus klachtencoördinator Sterre Teunissen. 

Poll

Ruim tweehonderd scholieren lieten hun stem achter op de poll in het liveblog. Daaruit blijkt dat het bij het merendeel 'gewoon' ging (36 procent). Bij 22 proecent ging het 'redelijk goed' en bij 17 procent zelfs heel goed. 

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.