Dinsdagochtend maken 8.807 vmbo-gt scholieren het examen beeldende vakken. Op het examen kwam veel 'dromerige' hedendaagse kunst voorbij.

Dat konden de kandidaten erg waarderen. "Dit spreekt het vmbo veel meer aan dan saaie, ingewikkelde kunst", zegt Cheryl Valentijn.

Ze vond het examen wel lastig. "Een uur voor het einde was ik al klaar. Mijn hele klas had binnen anderhalf uur het examen af. Het was alleen geen makkelijk examen: ik denk niet dat ik een voldoende heb. Ik heb bij beeldende vorming tentamens altijd al last gehad van een soort black-outs en nu wist ik ook ineens niets meer."

Het praktijkgedeelte vond ze wel te doen, maar bij de eerste theorievraag over een zwart-wit schilderij bleef ze al hangen. "Je moest vaak teveel antwoorden geven op een vraag. Bijvoorbeeld drie redenen terwijl ik er maar twee wist. Dan ga je maar wat fantaseren en dan kom je op de verkeerde antwoorden", aldus Cheryl. 

Eindexamenjournaal dag tien
109
Eindexamenjournaal dag tien

Assepoester

Ze is wel positief over de gekozen kunst op het examen. "Ik moet wel complimenten geven voor de leuke schilderijen in het examen. Bijvoorbeeld het schilderij van Assepoester en een sterrenhemel, dat vond ik leuk."

Isa Gerssen vond dat juist een lastige. "Er was maar één vraag waar ik iets langer over heb gedaan: dat was de vraag over Assepoester. Uiteindelijk wist ik daar ook het antwoord op."

Verder maakte ze zonder problemen het examen. "De docenten hadden me goed voorbereid, maar ik vond het ook best een makkelijk examen. Ik ga het examen niet nakijken, heb alles gewoon goed kunnen beantwoorden."

Makkelijk

Voor Mirthe Braspenning was dit een mooi afsluitend examen. "Ik had verwacht dat het moeilijker zou zijn. In het examen van vorig jaar ging het veel over vormgeving en voorstelling en dit examen was dat ook zo. Er waren veel afbeeldingen waarbij je aspecten moest noemen. Als je bij elk antwoord een goed verhaal had, kon je wel een voldoende halen."

"Het was een fijn examen. Ik werd er zelf erg vrolijk van, en daarbij was het erg inspirerend", meent ook docente Susan Damoiseaux. "Het thema van het examen was ‘dromen', dat zag je goed terug in de onderwerpen."

"Er zat graffitikunst in, waarbij Assepoester werd aangehaald en vergeleken werd met het ongeluk van prinses Diana. Ook het verlichte fietspad van Daan Rosegaarde kwam erin voor en een schilderij van Van Gogh." Volgens Damoiseaux maakte dat het een heel eigentijds examen met leuke vergelijkingen tussen hedendaagse en gedateerde kunst. "De vragen waren ook erg duidelijk, ik ben heel enthousiast", besluit ze. 

Weinig geklaag

Viel er dan helemaal niets aan te merken op het examen? "Jawel", stelt Damoiseaux. "Bij een kunstwerk van een Portugese kunstenares konden de kandidaten niet goed zien hoe groot het kunstwerk in werkelijkheid was."

Bij Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, stond de telefoon echter nog niet roodgloeiend. "Er zijn slechts enkele klachten binnengekomen, die gaan voornamelijk over moeilijke termen die niet op te zoeken waren in het woordenboek", aldus Teunissen.

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.