Tijd over bij vwo-examen biologie

Voor 26.140 vwo eindexamenkandidaten stond maandagmiddag het examen biologie op het programma. Bij Jannieta Koetsveld ging het erg goed: "Het voelde eigenlijk als een havo-examen."

Jannieta was ruim van te voren klaar. "Ik ben altijd wel snel klaar, maar na anderhalf uur was de andere helft van de zaal al leeg. De vragen waren ook wel aan de makkelijke kant. Behalve dat de vraag over calcium heel erg uit het niets kwam en je je Binas er niet bij kon gebruiken, vond ik alle vragen prima te doen." 

Er vloog ook iets tegen het raam van haar examenzaal: "Dat was even schrikken want erna begon ook een auto te toeteren."

Sterre van Wierst was ook snel klaar. "Ik ben best wel goed in biologie en als ik zo terugdenk, had het examen wel moeilijker gekund. Er was ook een vraag over DNA met een plaatje dat ik in een andere vorm heb gezien in een vorig examen, dat was wel raar."

Geen verrassingen

Docent Frans Droog vond het ook een prima examen. "De vragen vond ik gemiddeld en redelijk, die rekenvraag over bloedtransfusie had van mij niet gehoeven omdat het leerlingen altijd een beetje afschrikt, maar er zaten verder geen verrassingen in. Hoe de onderwerpen verdeeld waren en de vraagstelling die daar bij hoorde was wel iets anders, maar het niveau was goed."

Volgens Melvin Coolen had je niet extreem veel hoeven leren. "Er zat niet extreem veel examenstof in, je moest vooral veel beredeneren. Dat was soms best raar omdat ik me niet echt herken in een dokter maar wel allerlei medische redenen moest verzinnen. Maar er waren geen moeilijke begrippen of extreem lastige vragen."

Goede indeling 

Dat beaamt Helga den Otter: "Bij mij ging het best wel lekker, ik was na een uur en een kwartier al klaar. Er waren op zich veel open vragen, maar die kon je in één of twee zinnen wel beantwoorden. Er was ook veel diversiteit en een goede indeling. Alleen ik vond de openingsvraag over een blaasontsteking niet echt passend, zo na de lunch."

Klachtencoördinator van het LAKS, Sterre Teunissen, vertelt dat er heel weinig klachten zijn. "We hebben meer klachten over het examen economie dat morgen nog moet plaatsvinden, dan over biologie. Het lijkt me vooralsnog een erg makkelijk examen."

Op de poll in het liveblog hebben ruim 350 scholieren gestemd. Bij een groot deel ging het examen 'gewoon', 38 procent. 24 procent was zelfs nog positiever en vond dat het 'redelijk goed' ging. 13 procent heeft een ruime voldoende behaald, daar ging het 'heel goed'. 

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie