Snel klaar met havo-examen maatschappijwetenschappen

5.677 havisten kregen vanmorgen een examen maatschappijwetenschappen voor hun kiezen, waarbij het onderwerp politieke besluitvorming niet op de voorgrond stond. 

Bij Melanie de Rooij ging het niet onaardig. "Er zaten een aantal super leuke teksten in het examen en het ging opzich goed. Wel moest ik heel veel schrijven."

Hoewel er veel op papier moest worden gezet, was het examen niet te lang volgens Melanie. "Ik was binnen twee uur al klaar, het ging echt goed. Een klasgenoot van me was binnen een uur al weg trouwens, maar bij hem ging het niet zo goed denk ik." 

Kika Lewak stemt in met Melanie. "Ik was om 11.00 uur al klaar, wel moest er veel worden geschreven. Er waren veel open vragen."

Facebookpolitie

Ook Mayke Luijenduik is te spreken over het examen, maar vond één vraag nogal onduidelijk. "De vraag ging over twee politieagenten, die hun persoonlijke verhalen op Facebook zetten. Daarbij moest je de termen 'interpersoonlijke communicatie' en 'massacommunicatie' gebruiken. Die termen ken ik, maar ik kon ze gewoon niet aan de bronnen koppelen." Zelfbewust vervolgt ze: "Misschien lag dat aan mij, ik ga niet klagen."

Docent Volkan Tasdan spreekt van een bijzonder examen. "Ja, echt bijzonder. De leerlingen waren heel snel klaar. Zelf vond ik dat er een aantal pittige vragen tussenzaten, maar leerlingen zeggen zelf dat dat wel meeviel. Daar krijg ik een vervelend gevoel van, maar misschien dat ik de leerlingen onderschat."

Strafprocesrecht

Één van de pittige vragen waar docent Tasdan op doelt, gaat over het strafprocesrecht. "Strafprocesrecht is een term die lijkt op een andere term, waardoor ik bang ben dat ze uitgaan van die andere term. Als je dat doet, dan doe je volgende vraag automatisch ook fout."

"Wat ook opviel, was dat er weinig vragen gesteld werden over politieke besluitvorming, terwijl daar voorgaande jaren juist de nadruk op lag", vervolgt Tasdan. "Wel moet ik een compliment maken voor de heldere vraagstelling en de leuke teksten", vervolgt hij.

Mayke beaamt dat. "De onderwerpen massamedia, politieke besluitvorming en criminaliteit kwamen aan bod en liepen door elkaar. Het was een goed examen."

Klagen vóór examen

Sterre Teunissen, klachtencoördinator bij het LAKS, zag dat er enkele opvallende klachten binnengekomen waren. "Sommige mensen hebben al twee dagen voor het examen geklaagd over vraag 4, dat deze onduidelijk zou zijn."

Verder krijgt Teunissen vooral berichten over het feit dat de onderwerpen in dit examen niet op gelijke schaal zouden zijn verveeld en dat soms niet duidelijk was wat er gevraagd werd. Rond 13.00 uur heeft het LAKS zo’n 25 klachten ontvangen.

Poll

De circa 150 scholieren die gestemd hebben op de poll in het liveblog zijn gematigd positief. Bij 18 procent ging het 'heel goed', bij 21 procent 'redelijk goed' en bij een derde 'gewoon'. 

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie