Dit gebeurde er in de tweede examenweek

Het is weekend en de enige volle examenweek zit erop. Het examennieuws kwam de afgelopen week in rap tempo voorbij. In dit overzicht zetten we de belangrijkste gebeurtenissen op een rij.

Dag 4, maandag

Op de eerste dag na het weekend maakten havisten het examen aardrijkskunde. Dat examen zorgde niet voor veel verassingen, net als maatschappijleer 2 voor vmbo.

De vwo'ers met Duits in hun pakket moesten niet alleen hun eigen kennis testen, maar ook die van hun woordenboeken. Een aantal woorden bleken echter niet in de boeken te staan.

's Middags werd met name het examen Frans op vmbo-niveau minder positief ontvangen. Door een bijlage van maar liefst zeventien teksten kwam een groot deel van de kandidaten in tijdnood. 

Maandag was ook de dag waarop wij tot de ontdekking kwamen dat het thema feminisme hoog op de Cito-agenda staat. In de daaropvolgende dagen kwamen wij overigens wederom teksten met een feministische inslag tegen.

Dag 5, dinsdag

Op dinsdag stond voor de muzikale havisten het examen muziek op het programma. Veel leerlingen hadden tijdens de opgaven de geluidsfragmentjes van David Guetta en Emeli Sandé opstaan als achtergrondmuziek.

Op datzelfde moment maakten de vmbo’ers het examen geschiedenis. Dit lange examen zorgde bij veel leerlingen voor lamme armen. Zelfs de docenten merkten op dat het examen wel erg leek op een havo-examen, doordat er geëxperimenteerd werd met nieuwe manieren van vraagstelling.

Het examen aardrijkskunde dat de vwo'ers moesten maken kon rekenen op kritiek. In het examen moest je een kaart uit de Bosatlas gebruiken om iets op te zoeken over Coca Cola, maar deze stond niet in de atlas die de scholieren mochten gebruiken.

Op dinsdag had een meisje uit Hengelo wel heel veel pech. Zij zat vast op de wc vlak voor haar examen Engels begon. Gelukkig was deze vmbo leerling nog wel op tijd om het examen te maken, dat door meester Bart werd bestempeld als 'het moeilijkste examen Engels in jaren'. Hier kwamen dan ook veel klachten over binnen bij het LAKS. 

Dag 6, woensdag

Taalexamens domineerden de woensdagochtend. Vmbo'ers kregen een pittig examen Duits onder hun neus geschoven. "Dit was een moeilijker dan gemiddeld examen", aldus docent Marloes Derksen.

De gymnasten mochten zich bekommeren om Latijn en dat viel voor hen mee. Het was een vrij gemiddeld examen. Echter, op het Sint-Oelbertgymnasium in Oosterhout viel iemand vlak voor het examen flauw van de spanning en ging ziek naar huis. 

Het middagprogramma zat vol met pittige examens. Het wiskunde-examen voor het vmbo was te lang en bevat veel lastige vragen. Binnen anderhalf uur kwamen ruim tweeduizend klachten binnen bij het LAKS. Ook havo had een zeer moeilijk examen Engels. Daar was je woordenboek je beste vriend en zorgden The Beatles voor de meeste problemen. 

Dag 7, donderdag

Donderdag was een drukke examendag, met drie ochtendexamens en drie middagexamens. Voor de vmbo’ers onder ons was het tijd voor muziek. Moderne beats van onder andere Sam Smith en Imagine Dragons kwamen terug in een niet al te moeilijk examen.

Bij het examen maatschappijwetenschappen voor vwo'ers viel de onderwerpverdeling op: er kwamen heel veel vragen over massamedia en mediabeleid. Opvallend: vwo'er Floris de Boer vond in dit examen zijn eigen tekst terug, waar hij toch even van op keek.

In de middag was het tijd voor het vmbo-examen economie. Behalve veel gesloten vragen en één vwo-vraag was het geen opmerkelijke beproeving. Het havo-examen Tehatex zorgde voor enige oproer onder de havisten, er kwam namelijk weinig in terug over het opgegeven onderwerp 'renaissance'. Maar echt veel oproer was er over het vwo-examen scheikunde, biochemie speelde een opvallend grote rol terwijl het onderwerp 'redoxreacties’ juist ontbrak.

Aan het einde van de middag bleek dat Examenklacht.nl te kampen had met een storing. De site bleef tot vrijdagochtend offline.

Dag 8, vrijdag

Op vrijdagochtend werd bekend dat Examenklacht.nl slachtoffer was geworden van de zogenaamde ransomware WannaCry. Dat betekent dat al hun bestanden als het ware werden ‘gegijzeld’ en er losgeld betaald moest worden om de site weer te kunnen gebruiken. Gelukkig is het onze vrienden van het LAKS gelukt om zonder te betalen Examenklacht.nl weer in de lucht te krijgen.

Later op de vrijdagochtend bleek Beyoncé haar opwachting te hebben gemaakt in het havo-examen kunst. Het examen leidde verder tot wisselende reacties. Bij het vwo-examen Frans bleek dat er opnieuw een tekst over feminisme in zat. Dat viel ook scholieren op. Ook lastige vragen bij vmbo-examen Nask, daar was de vraag over een buiklanding een heikel punt. 

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie