Lastige buiklandingsvragen bij vmbo-examen Nask1

Vrijdagmiddag begonnen 20.527 vmbo’ers aan het Nask 1-examen. Voor Kaj Wildenbeest was dit een fijne zit. "Het ging hartstikke goed! Deze was veel makkelijker dan de examens van vorige jaren. Ik ga zeker niet klagen."

Ryco Tilstra reageert iets ingetogener. "Het ging wel oké. Al stonden er wel wat vragen in die ik te moeilijk vond. Die waren niet op het niveau van de examens van de afgelopen jaren.” Wanneer hem gevraagd wat hij gehaald denkt te hebben zet Ryco laag in. “Ik denk een 4,5. Maar dan zonder normering."

Veel opzoekwerk

Docent Vivian Verstappen heeft het examen zelf gemaakt en spreekt van een "goed te maken examen, waar veel standaard rekenwerk in voorkwam." Volgens Verstappen hadden de kandidaten hun Binas vaak nodig voor opzoekwerk.

Renante Smetsers vond het examen vooral te lang. "Het ging wel goed, maar ik had mijn extra tijd wel nodig. In mijn extra kwartier heb ik nog vier opgaven gemaakt. Vooral vraag 15 en 16 vond ik erg lastig."

Vraag 15 en 16

Docent Verstappen kan zich voorstellen dat Renante deze vragen noemt. "Deze vragen, over de buiklanding met berekening vrije val afstand en de remkracht, waren wat moeilijker. Hoorde ook van leerlingen dat ze deze vragen moeilijk vonden."

Kaj noemt deze opgaven niet, maar vond vooral een vraag over theeblaadjes nogal vreemd. "Ik vond het echt een rare vraag. Moest ik gaan zeggen bij wat voor afval de theeblaadjes uit theezakjes horen. Dat vond ik niet echt bij het vak horen."

Verkeerde Binas

Sterre Teunissen, klachtencoördinator bij het LAKS, zegt de kritiek op vragen 15 en 16 te herkennen. "De klagers zeggen dat er bij vraag 14 te weinig informatie gegeven werd, waardoor de daaropvolgende vragen moeilijk te beantwoorden waren." Ook laat zij weten dat één leerling aangaf een verkeerde Binas te hebben gekregen van zijn leraar wat het opzoeken van gegevens een lastig verhaal maakte.

Hoewel Verstappen denkt dat de kandidaten geen reden tot klagen hebben, denkt Ryco daar anders over. "Ik ga wel klagen over de moeilijkheden van de vragen."

Poll

Dat het geen examen van uitersten was wordt bevestigd door de resultaten uit de poll van ons liveblog. Hier geeft 30% namelijk aan dat het examen 'gewoon' ging. 

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie