Pittige afgeleiden nekken havo-leerlingen bij examen wiskunde B

15.000 havisten begonnen vrijdag aan wiskunde B. Voor velen van hen bleek het een zeer lastig examen, 'tijdnood' was een vaak gehoorde klacht.

Marco Sjoers van het Marne College in Bolsward vond zijn examen verschrikkelijk gaan. "Bij de eerste vraag raakte ik al uit mijn concentratie omdat 'ie zo vaag was. Ik kwam er maar niet op dat ik moest substitueren." Puck Liebregts van het Pius X-college in Bladel vond het ook een moeilijk examen. "Naar mijn weten hebben we vraag 13 nog niet eerder gehad. Het leek wel een misvormde sinusoïde." Maaike Wiersma gaat misschien klagen over vraag 18. "Daar moest men differentiëren en gelijk stellen aan 1. Dat vond ik wel heel moeilijk." 

Alles kwam aan bod

Maaike vond haar examen te lang en te divers. Dat diverse kan docent Hester Vogels van het UniC in Utrecht kan dat bevestigen. "Alles kwam er in voor, maar wat mij vooral opviel is dat er heel weinig meetkunde en goniometrie in voor kwam, zeker omdat het vwo-examen wel veel goniometrie had. In plaats daarvan kwam er wel veel over logaritmische schalen voor, en dat is bijzonder. Ook zat er bij opgave 6, 11 en 18 een pittige afgeleide in." 

Tijdsnood

Hester vervolgt nog over vraag 18: "Ik kan mij voorstellen dat er veel leerlingen niet toe zijn gekomen aan vraag 18. Dat is vervelend, want het was wel veel punten waard. Laurens Janssen deed het bezemexamen. Hij stelde dat het examen niet heel moeilijk was, maar hij kwam wel in tijdsnood. Wel zat er één lastige vraag in: "Bij vraag 19 moest je een formule uit je hoofd weten en die was best moeilijk." 

Klachten druppelen binnen

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, heeft op dit moment geen klachtennieuws over het examen wiskunde B. Dit mede door een storing op examenklacht.nl. De teller staat inmiddels een paar honderd klachten.

Poll

Uit de poll van ons liveblog blijkt dat het bij meer dan een kwart van de stemmers, 28%, 'heel erg slecht' ging.

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie