Beyoncé en vage vraagstelling in havo-examen kunst

Vrijdagochtend om 9.00 uur waagden iets meer dan zevenduizend havisten zich aan het examen kunst. De meningen over het examen lopen uiteen. 

Wat betreft Anna van de Scheur was het geen onaardig examen. "Zoals altijd stond het examen vol met heel veel inzichtsvragen en plaatjes van kunstwerken waarover je iets moest vertellen", aldus Anna.

Collega-correspondent Kirsten Aalbers gaat hier keihard tegenin. "Ik vond het heel moeilijk en absoluut niet leuk."

Vooral het vele schrijven kwam Kirsten de neus uit. "Ik kreeg kramp in mijn hand van al dat pennen. Je moest ook bijna overal meerdere verklaringen geven, wat vervelend was."

Beyoncé en John Travolta

Shanice Westenberg durft nog niet te juichen. "Het ging wel goed, maar ik vind dat je het bij kunst moeilijk kan inschatten. Ik weet niet helemaal wat ik kan verwachten." De onderwerpen spraken volgens onze correspondenten wel aan. "Er waren 32 vragen, daarvan ging een groot deel over futurisme en kubisme, maar ook een aantal over Beyoncé en John Travolta in Saturday Night Fever."

Deze onderwerpen konden ook Kirsten bekoren. "Dat waren zeker interessante onderwerpen, interessanter dan die gekke kunstwerken in het begin."

Het examen bestond niet alleen maar uit moderne onderwerpen, stelt Shanice. "Het ging ook over kunst uit de Middeleeuwen, over waarom de kerk wel of niet achter bepaalde vormen van kunst stond."

Al na twee uur liep Anna de examenzaal uit, en ook Kirsten had tijd over. Anna gaat niet klagen. "Natuurlijk was ik wel erg snel klaar, maar ik denk dat anderen dit examen ook binnen de tijd af kunnen krijgen", stelt ze. 

Onduidelijke vraagstelling

De leerlingen van Marjon Velsink kwamen na afloop gefrustreerd hun verhaal doen. "Veel van mijn leerlingen zijn erg boos, omdat er helemaal geen kennis werd gevraagd. Volgens hen werd er maar bij twee of drie vragen om kennis gevraagd. Ze vragen zich allemaal af: 'waarom hebben we zitten leren?'" Ze vervolgt: "De vraagstelling bij de filmpjes vonden ze zo ontzettend vaag, dat ze zich afvroegen of ze soms een fragment gemist hadden."

Sterre Teunissen, klachtencoördinator bij het LAKS, geeft aan nog niets te kunnen zeggen over het examen. "We zijn na de hack van gisteren pas net weer live, en zijn nu vooral bezig met het invoeren van klachten van gisteren."
Via onze sociale kanalen stromen overigens wel verhalen binnen van ontevreden leerlingen die klagen over onduidelijke vraagstellingen.

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie