Weinig renaissance in havo-examen Tehatex

Donderdagmiddag kregen 3.918 havisten het examen Tehatex voorgeschoteld. Vera van der Zwaag kreeg het vooral benauwd door de tijdsdruk. "Als er om drie redenen gevraagd werd, heb ik er vaak maar een opgeschreven."

Docent Chantal Schols denkt dat haar leerlingen wel uit de voeten konden met dit examen. “Zoals gebruikelijk begonnen ze met architectuur, wat wel te doen was door goed naar afbeeldingen van het Maritiem Museum Rotterdam te kijken. In het verleden was het toch vaak gissen bij dit blok, nu niet zozeer.”

Trouwjurk Maxima

Liefhebbers van het koningshuis hadden geluk bij het blok mode. Hier werd koningin Maxima namelijk aangehaald. Schols: “De kandidaten moesten vragen beantwoorden over de trouwjurk van Maxima, van welk materiaal deze was gemaakt bijvoorbeeld.” Ook Vera noemt dit onderdeel. “Ja, de onderwerpen, waaronder de jurk van Maxima, waren wel leuk.”

Wat voor de één plezierig is, kan voor de ander een nare verrassing zijn, bewijst Luuk van Duivendijk. “Bij die jurk dacht ik: ‘wat is dit nou weer?’ kan me niet heugen dat we het überhaupt over mode hebben gehad. Was voor mij een hele nieuwe dimensie in ieder geval.”

Weinig renaissance

Ook het minimale aantal vragen over de renaissance viel bij Luuk rauw op zijn dak. “Heb ik heel weinig van gezien. Terwijl daar juist op gehamerd werd. “Heel raar”, beaamt Lisa Uitham, “Daar had ik me juist op voorbereid. Het examen was op zich wel te doen, maar wat ik heel raar vond was dat er vrijwel geen vragen in het examen zaten over 'de renaissance' , het onderwerp van dit jaar. Daar zou eigenlijk de nadruk op liggen en daar had ik me dus ook op voorbereid."

Dat de renaissance er niet in kwam vond Luuk ook raar. “De onderwerpen die erin voorkwamen kwamen niet overeen met wat Cito gecommuniceerd had want maatsystemen en renaissance heb ik heel weinig gezien.”

Leuk maar lang

Vera gaat er wel over klagen: “De onderwerpen waren wel leuk, maar het examen was zo lang.” Schols weet niet of haar klas gaat klagen. “Of mijn leerlingen ergens over gaan klagen? Geen idee. Ik vond soms wel dat er vragen bijzaten waarvan ik dacht: wat wil je nou horen? Bijvoorbeeld toen er gevraagd waarom er deurtjes openstonden”, geeft Schols aan. Ze vervolgt: “Het blokje renaissance was heel klein, dat was voor mij wel een tegenvaller.”

Sterre Teunissen, klachtencoördinator bij het LAKS, geeft aan nog niets vreemds gehoord te hebben. In verband met de storing van examenklacht.nl zal het nog even duren voordat er meer bekend is.

Poll

Uit onze poll blijkt dat de meningen rond dit examen verdeeld zijn. 23% van de stemmers geeft aan dat het 'heel goed' ging, daar tegenover staat 25% van de categorie 'heel slecht'. Zie ons liveblog voor de volledige uitslag.

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie