Vrijwel geen redoxreacties bij vwo scheikunde

De donderdagmiddag werd afgesloten met het examen scheikunde voor 24.891 vwo'ers. De grote afwezige op het examen was de redoxreactie. "Het was een redelijk biochemisch examen vergeleken met andere jaren", aldus docent Onno de Gans.

Luc Gloudemans had moeite met de vragen over biochemie. "Ik begreep helemaal niets van die vragen. Je moest een tabel over genetische code uit je BINAS gebruiken om de codering van een bepaald base-paar te maken. Ik had dat nog nooit gezien op een oefenexamen. Gelukkig kwamen daarna vragen over industriële chemie en die liggen mij veel beter."

Toch vond hij het examen makkelijker dan verwacht. "Vergeleken met mijn oefenexamens ging dit examen best goed. Ik had het veel moeilijker ingeschat dan het eigenlijk was. Daardoor had ik me wel goed voorbereid."

Docent Onno de Gans is ook positief over het examen. "Volgens mij was het examen wel van het juiste niveau. Er kwamen heel veel verschillende onderwerpen in voor. Ook zaten er geen ingewikkelde stukken tekst in."

Tijdnood

Laura Zwiers en haar klasgenoten waren maar net op tijd klaar. "Het was een heel erg lang examen, dat vond iedereen. Normaal gesproken ben ik als een van de eersten klaar, nu kwam ik ook in tijdnood. Er waren erg veel vragen en je moest elke keer veel lezen. Het examen was gelukkig wel redelijk duidelijk."

Vraag 11 en 12 zorgden voor problemen bij Laura. "De stof van vraag 11 en 12 had ik nog nooit eerder gezien. Ik heb er uiteindelijk maar een mooi verhaaltje van gemaakt. Of er iets van klopt, dat betwijfel ik", lacht ze.

Elias Yusoufzai moest door tijdnood opgaven overslaan. "Het niveau was wel oké, maar ik hoorde van iedereen dat het iets te lang was. Er was niet genoeg tijd om alles nog eens na te kijken. Sommigen hadden gewoon drie hele opgaven overgeslagen omdat ze geen tijd meer hadden."

Zelf sloeg hij vraag 5 over. "Je moest een base-nummer geven en naar mijn idee was dat nummer al gegeven."

Redox ontbreekt

Elias merkte verder op dat er twee onderwerpen ontbraken in het examen. "Er zaten helemaal geen redox- en massaspectrometrie-opgaven in het examen. Dat waren best wel belangrijke onderwerpen in het examenprogramma. Op groene chemie en structuurformules lag juist teveel nadruk."

De Gans zag ook dat redox-opgaven afwezig waren. "Veel mensen hebben daar moeite mee en voor hen was dat dus een opluchting. Het was wel een redelijk biochemisch examen: de eerste acht vragen gingen over onder andere DNA en aminozuren."

Hij denkt daarnaast een verklaring te hebben voor de tijdnood bij sommige scholieren. "Er zaten vijf grote rekenvragen in en vier daarvan zaten helemaal aan het begin. Ook moest je vaak iets uitleggen en als je dat elke keer uitvoerig doet, kun je in de problemen komen. Daardoor kun je ook het examen als lang ervaren."

Examenklacht.nl is tijdelijk niet bereikbaar, dus we hebben nog geen informatie over het aantal en soort klachten.

Poll

In de poll op het liveblog hebben bijna 900 scholieren gestemd. Ze hebben niet echt een uitgesproken mening over het examen. Bij 33 procent ging het 'gewoon' en bij 21 procent ging het 'redelijk goed'. 

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie