Donderdagmiddag om 13:30 uur pakten 46.156 vmbo'ers de pennen op om te beginnen aan het examen economie. Jurjen van der Veer vond het een prima examen. "Het was wel hoe ik het had verwacht, ook al was het wel heel veel schrijfwerk."

Hij vond het niveau van de vragen pittig, ook al was hij snel klaar. "Die laatste vraag over een schuldenquotum was heel lastig en de andere vragen waren ook niet heel makkelijk maar wel duidelijk. Je moest veel uitleggen en daarom veel schrijven. Maar bij de rekenvragen was het antwoord simpel te berekenen met je rekenmachine. Ook was ik snel klaar, na anderhalf uur al."

Docent René Katerbarg en zijn collega’s vonden het examen goed op niveau. "Als je kijkt naar de examens van de afgelopen tien jaar waren er dit jaar meer gesloten vragen, terwijl ik mijn leerlingen goed had voorbereid voor open vragen. De lengte was ook goed, de scholieren die ik gesproken heb waren allemaal op tijd klaar."

Voorspelling

Ook bij Ince Wright ging het goed. "Ik vond het examen veel makkelijker dan verwacht, er zat veel oude stof in terwijl ik allerlei nieuwe dingen verwachtte. Ook waren de berekeningen die je moest maken niet moeilijk."

René merkte op dat er een vraag in het examen zat die hij in een andere vorm heeft behandeld in een video op zijn Youtube-kanaal de ECO Show, die twee dagen geleden online is gekomen. "Toevallig toch? Mijn leerlingen hebben die vraag sowieso goed."

Vwo-vraag

Net zoals Jurjen, vond René het einde van het examen pittiger dan het begin. "Vraag 41 was wel een pittige 'vwo-achtige' vraag met veel diepgang. Een moeilijke vraag mag wel, maar ik denk niet dat veel scholieren die goed hebben. Ook de vraag over bruto- en nettowinst was onnodig onduidelijk geformuleerd."

Ook Mirthe de Vries vond die laatste vragen lastig. "Ik vond dit examen het makkelijkste tot nu toe, maar ik zat wel even vast bij die vragen over monetair beleid en de staatsschuld. Het examen was vooral veel beargumenteren."

We hebben even gebeld met Sterre Teunissen van het LAKS. Hoewel de site Examenklacht.nl met een technische storing kampt, kon ze wel vertellen dat in Maassluis een kandidaat in huilen is uitgebarsten bij het vmbo-examen economie. Het examen is dus niet bij iedereen goed verlopen.

Eindexamenjournaal dag zeven
147
Eindexamenjournaal dag zeven

Poll

Scholieren die het vmbo-examen economie gemaakt hebben, zijn best wel positief over het examen. Bij 20 procent ging het 'heel goed', bij 22 procent 'redelijk goed' en bij 28 procent 'gewoon'. Iets meer dan 300 scholieren brachten een stem uit. 

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.