'Stay with me'-fragment in vmbo-examen muziek

Donderdagochtend hadden 907 muzikale vmbo'ers hun eindexamen muziek. Veel van hen liepen voortijdig en niet ontevreden de examenzaal uit. Zo ook Jet van Oldeniel. "Het examen was niet te moeilijk, maar ook zeker niet te makkelijk."

Volgens Jasper Boksbeld ligt het examen van dit jaar in lijn met die van voorgaande jaren. "Ik heb een paar oefenexamens gemaakt, en dit examen was niet heel anders. Al was die van vorig jaar wel vrij moeilijk, deze ging in ieder geval wel goed." Correspondent Eva Midendorp voorspelt zelfs hoger gescoord te hebben dan een zeven.

Eva’s succesvolle zit kwam mede door de bij haar bekende muziekfragmenten in het examen. "Een aantal vragen ging over Stay With Me van Sam Smith, een nummer dat bijna iedereen wel kent. Hierdoor wist ik wel welke instrumenten hierbij gebruikt werden en welke notenbalk hierbij hoorde."

Jasper herkende ook de band Imagine Dragons. "Dat is wel mijn stijl ja, maar er zaten ook wat klassieke componisten in. Die kende ik dan weer niet. Maar op een paar onduidelijke vragen na, was het een prima examen." Docent Carmen Hovestad is ook te spreken over de fragmenten. "Vooral leuk dat er voor het eerst gamemuziek (Mario) in zat. Echt een leuke toevoeging."

Grafische notatie

De grafische notatie was volgens Jet een moeilijk onderdeel van het examen, wat weer tegensproken wordt door Eva. "Dat vond ik juist makkelijk, maar ik vond het lastig om aan te geven op welke toonhoogte een muziekstuk werd gespeeld."

Jasper, Jet en Eva geven alle drie aan geen last te hebben gehad van tijdnood. In het verlengde daarvan zullen zij geen klacht indienen bij het LAKS.

Hovestad begrijpt de tevredenheid van de correspondenten. "Vorig jaar was echt een moeilijk examen, dat slaat gewoon niet aan. Dit jaar was het gewoon veel leuker, al waren sommige fragmenten wel moeilijk te horen. En bij vraag 23 werd om een mening gevraagd, ook dat was wel bijzonder."

Sterre Teunissen, klachtencoördinator bij het LAKS, geeft aan weinig klachten te hebben ontvangen. "Op dit moment hebben we slechts 22 klachten. Vraag 18 komt vaak terug, dat antwoord C en antwoord D hetzelfde zouden zijn. Ook vraag 21 en 35 zouden te moeilijk zijn."

Poll

In het liveblog hebben ruim vijftig scholieren hun stem achtergelaten over het examen muziek. Tot nu toe is dit examen het examen met de meest positieve beoordeling: bij maar liefst 44 procent ging het 'heel goed'. Bij 9 procent ging het 'redelijk goed' en bij 18 procent ging het 'gewoon'. 

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie