Problemen bij Beatles-tekst in havo-examen Engels

59.693 havisten begonnen stipt om 13.30 uur aan hun examen Engels. Ondanks dat er veel mensen snel klaar waren, zat er wel een pittige tekst tussen over The Beatles. Meer dan eens kwam een woordenboek uitstekend van pas.

Noah van der Put vond het een erg makkelijk examen. "De teksten waren begrijpbaar en de vragen waren ook niet moeilijk. Iedereen in de zaal was hartstikke snel klaar!" Pepijn Stoop was zelfs als eerste klaar van zijn klas. "Ik vond hem zeker te doen."

Pepijn had wel een gigantische papierchaos op zijn tafel liggen. "We kregen zoveel blaadjes dat ik op een gegeven het overzicht kwijt had. Ik raakte in paniek toen mijn antwoordblad kwijt was." 

Woordenboeken nodig

Belle Zwaan heeft normaliter geen probleem met de Engelse taal, maar ze had het woordenboek dit keer wel nodig. "Er kwamen wel zes woorden voor in één alinea waar ik de betekenis niet van wist. Ik kon het af en toe wel uit de context herleiden, maar ik was wel blij met m'n woordenboek."

Maar het woordenboek kon je niet altijd helpen. Sterre Teunissen, klachtencoördinator bij het LAKS, zei dat er inderdaad klachten binnen kwamen over zeer moeilijke woorden in het examen. "Sommige woorden stonden niet eens in het woordenboek." 

Beatles-problemen

Tekst 6 over The Beatles zorgde voor wat stress, zeker bij Pepijn. "Ik heb echt heel lang gestaard naar vraag 25. Ook al was hij in het Nederlands, ik snapte hem gewoon niet." 

Niet alleen de vraag was lastig te begrijpen, ook de tekst. Fleur Verplanke vond de tekst erg lastig, het was haar niet duidelijk of de schrijver negatief of positief was ten opzichte van The Beatles. Noah vond de tekst in erg ouderwets Engels geschreven met oubollige woorden. Fleur en Pepijn neigen om een klacht in te dienen over tekst 6. 

Geen tijdnood

Ad van Dijk, docent Engels op het Hooghuis locatie Mondriaan College te Oss, is het eens met de examenkandidaten. "De tekst over de Beatles bevat moeilijke termen, ook de vragen waren lastig te begrijpen." Desalniettemin geeft hij aan dat het examen niet aan de lange kant was en dat veel van zijn leerlingen ruim op tijd klaar waren.

Poll

Onze poll brengt enige nuance aan in de reacties van onze correspondenten. Hier geeft namelijk 18% aan dat het examen 'heel goed' ging, 18% dat het 'redelijk goed' ging, en 26% dat het 'gewoon' ging. 'Niet zo goed' (18%) en 'heel slecht' (20%) maken de 100% vol.

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie