Verwarrende vragen in vmbo-examen wiskunde

Woensdagmiddag maakten 55.284 vmbo'ers hun examen wiskunde. Voor veel scholieren was het examen best wel pittig. 

Sharon Rietveld had al haar tijd nodig. "Het ging best wel goed maar er waren veel vragen. Ik had nog maar vijf minuten over aan het einde." Over het algemeen waren de vragen best wel te doen volgens Sharon, maar er zaten wel echt een paar lastige vragen in.

Ook Cheryl Valentijn ontdekte een paar instinkers. "Er was een vraag over een champagnetoren en dan moest je een formule gebruiken om uit te reken hoeveel je er nodig hebt om die uit te schenken aan honderd gasten. Alleen er stond een formule per laag champagne bij en niet per glas."

Rustig lezen

Docent Edwin van de Beek zegt dat het bij wiskunde altijd belangrijks is dat je rustig leest. "Al jaren lezen leerlingen te snel, waardoor je over het hoofd ziet welke getallen je moet gebruiken. Bij de champagneglazen stond er dat er meer dan 60 glazen gebruikt moesten worden. Als je niet goed leest, dan vul je daar 60 in, maar dat wordt er niet gevraagd. Verder was het examen niet van een te hoog niveau." 

Kahly Roose zegt dat het bij haar helemaal niet goed ging. "Ik vond het echt heel moeilijk. Normaal gaat wiskunde mij beter af. De eerste vraag lukte nog wel, maar bij de tweede vraag was ik het al helemaal kwijt." 

Ook Cheryl zegt dat het examen veel moeilijker was dan de oefenexamens: "Ik twijfelde nu heel erg over een paar vragen." Ze zat bij het raam, waardoor ze ook last had van de warmte. "Het was zo warm en ik viel aldoor bijna in slaap. Ik ben zelfs even weggevallen tussendoor."

Titanic

Sharon snapte vooral de vraag over de Titanic niet. "Er was een schip dat groter zou moeten zijn dan de Titanic. Je moest dus berekenen hoe groot dat schip was maar er stonden helemaal geen gegevens van dat schip op het blad. Ook mijn klasgenoten vonden die vraag lastig. Daar gaan we ook zeker wel over klagen bij het LAKS."

Docent wiskunde Tom van Wanrooij zegt dat het examen op een enkele vraag na voor veel van zijn leerlingen goed te doen was. "De vraag over de Titanic had te maken met het berekenen van snelheid en schaalverdeling. Ik weet dat die onderwerpen altijd als lastig worden ervaren. Ik heb in mijn lessen dan ook extra aandacht aan die onderwerpen besteed."

Van Wanrooij vond wel de vraag over een tuinbank heel lastig. "Op de gang hoorde ik veel van mijn leerlingen zeggen dat zij die vraag echt niet snapten. Die vraag ging over goniometrie. Op zich was die opgave te doen als je wist welke berekening je moest gebruiken, maar dan moet je dat wel uit de vraag zien weten te halen."

Veel klachten

Bij het LAKS zijn er in nog geen anderhalf uur al 2.000 klachten binnen gekomen over het examen wiskunde. Klachtencoördinator Sterre Teunissen meldt dat het examen te moeilijk en te lang zou zijn.

Verder zou vraag 22 verwarrend zijn. "Daar staat dat je een berekening moet maken met meer dan 60. Veel leerlingen zouden daar 60 hebben gebruikt in hun berekening. Vraag 17, over het beruchte tuinbankje, was een lastige vraag maar deze was wel gewoon te maken", aldus Sterre.

Poll

De poll in het liveblog werd door ongeveer 550 scholieren ingevuld. De reacties zijn niet zo positief. Bij 21 procent ging het 'heel slecht' en bij 19 procent 'niet zo goed'. 

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie