Weinig enthousiasme over nieuwe thema vwo tehatex

Woensdagmiddag om 13:30 uur maakten 2.288 scholieren het examen tekenen, handvaardigheid en textiele vormgeving (tehatex). De creatievelingen waren niet erg enthousiast over het nieuwe thema dit jaar. 

Benice heeft geen goed woord voor het examen over. "Ik heb het gevoel alsof ik helemaal het verkeerde heb geleerd. Het examen had zo weinig variatie dat ik er echt moe van werd. Het was gewoon één grote chaos."

Auke Jan Ytsma vond het ook nergens op slaan. "Ik had van tevoren die syllabus gekregen, dat was het enige wat we konden leren want vorig jaar was er een ander thema. Maar dat kwam nauwelijks in het examen terug. Een halfuur voor de eindtijd was ik er helemaal klaar mee. Ik verzon overal maar wat, dat was het enige wat ik kon doen. Ik denk dat ik met een vijf al tevreden ben."

Geluidsoverlast

Bij Thijs ten Caten ging het wel goed. "Ik vond de bronnen en de vraagstelling duidelijk, ik wist wel wat ik moest doen. Er waren wel veel kennisvragen dus je had wel echt moeten leren. Je moest veel vergelijken, dat had ik niet verwacht." 

Mariëlle Hoexum had last van een piepende airco in de zaal. Maar los van de geluidsoverlast vond ze het examen echt verschrikkelijk. "De vragen waren vaag, het examen was te lang en ik heb ook superveel dingen moeten overslaan. Er was bijvoorbeeld een vraag over een cirkel, waarom dat de perfecte vorm is. Ik heb daar en bij andere vage vragen echt de grootste onzin opgeschreven."

Nieuw examenprogramma

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, vertelt dat er ondanks de negatieve reacties van onze correspondenten nog weinig klachten zijn binnengekomen. "We hebben maar een paar klachten ontvangen, dus er valt nog niet veel over te zeggen. Wel is het belangrijk om te onthouden dat de kandidaten vanwege het nieuwe examenprogramma geen vergelijkingsmateriaal hadden, dus de scholieren wisten ook niet wat ze moesten verwachten van dit examen."

Er is ongeveer 130 keer gestemd op de poll over dit examen in het liveblog. Bij een kwart van de scholieren ging het 'heel slecht' en bij een kwart ging het 'heel goed'. De meeste scholieren vonden het 'gewoon' gaan. 

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie