Vmbo'ers hebben moeite met tekst over spaartips bij examen Duits

Bijna 26.000 vmbo'ers met Duits in hun profiel begonnen woensdagochtend met het examen. Veel kandidaten hadden moeite met de vragen die betrekking had over de tekst over spaartips. 

Onder de examenkandidaten was Sharon Rietveld, bij wie het verrassend goed ging. "Ik had me ook wel goed voorbereid hoor, maar ik vond dit examen absoluut makkelijker dan de oefenexamens."

Ook Jurjen van der Veer liep soepel door het examen. "Er zaten niet te moeilijke teksten in en ook qua tijd kwam ik goed uit."

Wie, in tegenstelling tot Sharon en Jurjen, meer moeite had de beproeving was Lavinia. "Ik had heel veel oefenexamens gemaakt en heel veel Duitse woordjes geleerd. Maar ik denk dat ik met geluk een 5 heb."

Moeite met spaartips

Alle drie de correspondenten zijn eensgezind over tekst negen. "De tekst over spaartips vond ik wel moeilijk", zegt Jurjen.

Docent Marloes Derksen van het OSG Willem Blaeu in Alkmaar zegt dit te herkennen bij haar eigen leerlingen. "Vraag 29, waarvan ik in eerste instantie dacht: 'die is makkelijk', werd door achttien van mijn twintig leerlingen fout beantwoord. In die tekst stonden ook gewoon heel veel woorden die voor de leerling niet interessant zijn."

Derksen vond het begin van het examen wel goed gekozen door de examenmakers. "Bijna iedereen had vraag één en twee goed; dat geeft een relaxed gevoel."

Minder positief is ze over tekst vier en tekst tien. "Vraag tien bij tekst vier is een hele gemene. Daar wordt gevraagd de eerste twee Duitse woorden van een zin te geven, maar in dat tekstfragment staat een streepje ( - ). Geeft dat streepje een nieuwe zin aan of niet? Zelf begon ik daarover ook te twijfelen."

Ze vervolgt: "Tekst tien staat stijf van de getallen en percentages, heel vervelend. In vraag 31 (tekst tien) zit een hele smerige link. Je moet het woord 'mytos' linken aan een Duits woord, maar welke vmbo-leerling weet nou wat mytos betekent? Kan me voorstellen dat ook het woordenboek je bij deze vraag niet kon helpen."

Schreeuwende kinderen

Over tijdtekort had Sharon niets te klagen. "Ik had een half uur over, dus ik heb alles rustig kunnen maken." Ook Jurjen was ruim binnen de tijd klaar, maar gaat waarschijnlijk toch even klagen. "Die tekst over spaartips was gewoon boven vmbo-niveau. Daar ga ik wat van zeggen."

Dat het examen bij Lavinia niet rooskleurig was verlopen was duidelijk, maar dat kwam niet alleen maar door de opgaven. "Op de gang en buiten de zaal waren veel schreeuwende kinderen, dat leidde enorm af. Echt vervelend."

'Moeilijker dan gemiddeld'

"Ik gok op een n-term iets boven de 1,0. Dit examen was iets moeilijker dan gemiddeld. Maar ik denk niet dat mijn leerlingen veel slechter gescoord hebben dan normaal", voorspelt Derksen.

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het LAKS, geeft aan dat het aantal klachten snel oploopt. "Het gaat vooral over de moeilijkheid van de woorden en over de lengte van het examen. Na een uur hadden we al meer dan zeshonderd klachten."

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie