'Vwo-examen natuurkunde was op niveau'

Dinsdagmiddag maakten ongeveer 23.000 vwo'ers het examen natuurkunde. Bij Sterre van Wierst ging het opvallend goed: "Ik maakte me veel zorgen van tevoren, maar ik vond het een redelijk goed examen." Maar niet iedereen is het met Sterre eens.

Bij Maria Piël ging het niet goed: "Ik heb niet super goed geleerd dus ik heb veel vragen open gelaten, zeker die vraag over Sirius vond ik echt niet te doen."

Sterre vond het examen niet verrassend: "De andere examens waarmee ik heb geoefend, vond ik lastiger. Het was voor mij ook niet een lang examen, er waren wel veel vragen maar ik kwam niet in tijdnood. Wat me wel opviel was dat er veel redeneervragen werden gesteld, ik had meer rekenen verwacht dan argumentatie."

Punten

Bij Dayna Blokhuis ging het ook goed: "Ik was op tijd klaar, maar ik hoor wel om me heen dat het examen net wat te lang was. Ook vond ik de puntenverdeling niet altijd even eerlijk. Voor een kleine deelvraag zou je niet een derde van alle punten moeten kunnen krijgen, want als je die niet goed hebt, ben je de pineut."

David Mornout is het daarmee eens: "Bij sommige vragen kreeg je heel weinig punten en bij sommige heel veel. Verder heb ik eigenlijk niets te klagen, maar ik moest echt tot het einde doorwerken."

Quantum

Net als bij Maria ging het ook niet lekker bij Luuk Smetsers: "Er zaten veel vragen in het examen over quantum en over astrofysica. Dat had ik wel verwacht, maar dit zijn net de onderwerpen waar ik moeite mee heb en veel klasgenoten ook." 

Heike Smedes kan zich daar zeker in vinden: "Die vragen over quantummechanica vond ik té moeilijk, terwijl ik de examenstof best goed beheerste."

Docent Jan-Willem Eckhardt vertelt dat er waarschijnlijk veel leerlingen over de vragen over quantum zijn gestruikeld. "Het examen zat goed in elkaar en was zeker op niveau, maar voor de vragen over quantum had je eigenlijk meer bijscholing nodig gehad. Hoe goed je die vragen hebt gemaakt, ligt hoogstwaarschijnlijk aan de methode en de docent waarmee je gewerkt hebt."

Vraag 10 over modelleren was waarschijnlijk ook wat vager voor de leerlingen denkt Eckhardt. "Hier kon je schetsen, terwijl veel leerlingen het exact gaan tekenen."

'Normaal'

Klachtencoördinator Sterre Teunissen van het LAKS vertelt dat er geen grote stroom aan klachten is binnengekomen: “Maar dat kan altijd nog veranderen, daarbij is het zo dat de meeste klachten gaan over vraag 10 omdat het voor veel leerlingen onduidelijk was.” Al met al lijkt het een ‘normaal’ examen, tot nu toe.

Op de poll in het liveblog hebben ruim duizend scholieren hun mening over dit examen gegeven. Scholieren lijken gematigd positief: bij 21 procent ging het 'heel goed' en bij 20 procent 'redelijk goed'. 

Vanaf woensdag 10 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie