Vmbo-examen Engels was 'moeilijkste in jaren'

Meer dan 60.000 vmbo'ers concentreerden zich dinsdagmiddag op het examen Engels. En die concentratie was hard nodig volgens Meester Bart.

 "Ik oefen natuurlijk al een aantal jaar met de examens en dit examen leek me moeilijker dan ik ooit heb gezien."

Hoewel sommige correspondenten wel een goed gevoel hebben over het examen, overheerst bij de scholieren die wij spraken het gevoel dat het erg lastig was. "Ik had echt last van concentratieproblemen tijdens dit examen. Zo erg dat ik er een beetje hoofdpijn van kreeg. Er zaten vooral ook veel lastige woorden in", vertelt Dolores Ockeloen.  

Cheryl Valentijn is het met Dolores eens en vond ook dat er veel moeilijke woorden in zaten. "Ik vond het examen van een hoger niveau dan het examen van vorig jaar. Ik moest veel opzoeken en ja, dat kost natuurlijk tijd."

Geen schrijfopdracht

Dit jaar zag het examen er iets anders uit dan voorgaande jaren. Normaal bevatte het examen aan het einde een schrijfopdracht, maar die is dit jaar vervangen door twaalf extra vragen.

"Veel leerlingen waren juist blij met die schrijfopdracht", vertelt Meester Bart. "Je kunt goed oefenen met het schrijven van een brief. Scholieren konden dan ook vaak de moeilijke tekstvragen compenseren met een goede schrijfopdracht. Dat kon nu dus niet."

Engels is een van de lievelingsvakken van Kahly Roose. "Ik vind Engels een hele leuke taal en van tevoren heb ik ook heel brutaal gezegd dat ik voor dit examen een 10 wilde halen. Maar ik heb me erg vergist in het niveau. Ik vrees dat ik die 10 even bij moet stellen naar een 7."

Eenzame honden

De tekst die veel correspondenten het meest is bijgebleven, is de tekst over honden. Dolores: "Er stond een tekst in het examen die ging over dat baasjes hun hond vaak te lang alleen thuis laten. Ik heb zelf een hond dus dat vond ik heel interessant. Als ik straks thuis ben geef ik die hond van mij gelijk een dikke knuffel." 

Ook bij Jurjen van der Veer bleef die tekst hangen. "Ja, dat vond ik een hele leuke tekst. Leuk om iets te lezen waar ik nog nooit eerder over had nagedacht." 

Meester Bart vult aan dat de vragen bij de teksten moeilijk waren. "Zo werd er gevraagd naar de 'toon van de schrijver' en om verbanden te leggen tussen alinea's." Dit soort vragen kom je volgens hem bij een examen Engels niet vaak tegen. "Natuurlijk mogen vmbo-scholieren uitgedaagd worden, maar ik betwijfel of het niveau van dit examen reëel was", aldus Bart.

Geen tijdnood

Gelukkig waren er ook scholieren bij wie het examen prima ging. Zo vond Renante Smetsers het examen van uitstekende lengte. "Het ging best goed, ik was binnen de reguliere tijd klaar en normaal heb ik extra tijd vanwege dyslexie."

Ook bij Meester Bart in de zaal waren leerlingen gelukkig op tijd klaar. "Ik zag alleen wel aan hun gezichten dat ze het moeilijk hadden." Hij adviseert scholieren die veel moeite hadden met het examen een klacht in te dienen bij het LAKS. 

Sterre Teunissen van het LAKS geeft aan dat er al aardig wat klachten zijn binnengekomen over vmbo Engels. "Veel scholieren vonden het examen heel lang en heel moeilijk, moeilijker dan de oefenexamens. Na anderhalf uur zijn er 3.600 klachten, dat is al aardig veel", aldus Sterre. 

Poll

De resultaten uit de poll laten ook zien dat het examen Engels moeilijk gevonden werd. Bij een derde van de scholieren ging het 'heel slecht' en bij 14 procent 'niet zo goed'. Meer dan 500 scholieren hebben een stem uitgebracht.

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie