Problemen met kaart bij vwo-examen aardrijkskunde

Ongeveer 13.000 vwo-leerlingen maakten dinsdagochtend het examen aardrijkskunde, dat vanwege een ontbrekende kaart in de atlas kon rekenen op een aantal verwarde kandidaten. 

"Bij vraag 5 werd gevraagd om de kaarten van Ikea, McDonalds en Coca Cola te vergelijken in verband met de diffusie van deze drie producten", vertelt vwo-leerling Juliette.

De desbetreffende kaart stond in atlas editie 53, terwijl menig school editie 54 gebruikt. "Dus we wisten niet goed of we dit zelf moest interpreteren of dat de kaart gewoon miste in het geheel."

Ook bij Chloë Simons viel deze vraag op. "De kaart die je moest gebruiken in de Bosatlas bevatte volgens mij niet de juiste informatie."

De eerste reactie van Pieter Thielen is desondanks best positief. "Het examen was wel te doen. Het viel niet tegen. Er zaten veel inzichtvragen in, waarbij je je kennis moest toepassen, maar ook een paar hele simpele vragen zoals die over religies in Zuid-Oost Azië."

Weinig aarde

Jeroen van Straten zegt "zeker een zeven" te hebben. "Ik was ook al om elf uur klaar en heb echt geen vragen gemist." De onderwerpen vond Jeroen prima. "Over aarde werd weinig gevraagd en over de Nederlandse kust helemaal niets. Over globalisering dan weer wel, dat vond ik ook leuk."

"Het examen van het vorig jaar was makkelijker", stelt Juliette. "Maar als je geleerd had was het wel te doen hoor. Ik ben wel in tijdnood gekomen, maar dat was vooral omdat ik zelf veel tijd nodig heb. Daarnaast moest je heel veel atlaskaarten opzoeken."

Coca-Cola klacht

Sterre Teunissen, klachtencoördinator van het Laks, herkent door Juliette en Chloë geschetste commotie rondom vraag 5. "We krijgen hier inderdaad meerdere klachten over binnen. We gaan dit verder uitzoeken.

"Verder zijn er een aantal klachten over tijdnood, vage bronnen of vage klachten, maar het valt nog allemaal mee", aldus Sterre.

Thielen denkt dat er over een aantal vragen nog flink gediscussieerd zal worden door de correctoren. "Ik vond het bijvoorbeeld bij opgave twee niet heel duidelijk wat er nou van de leerlingen gevraagd werd."

Poll

Op de poll in het liveblog over dit examen werd bijna vierhonderd keer gestemd. De meeste scholieren zijn gematigd positief. In totaal laat bijna drie kwart van de kandidaten weten dat het examen 'heel goed', 'redelijk goed' of 'gewoon' ging. Bij 13 procent ging het heel slecht. 

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie