David Guetta in havo-examen muziek

De havisten begonnen dinsdagochtend muzikaal. Een vrij kleine groep van 1.178 havo-leerlingen maakte het examen muziek. 

Bij Julia van Bergen ging het goed. "Ik vond het niet zo lastig als andere oefenexamens en schoolexamens die ik heb gehad, het was wel een leuke toets."

Ze vond wel dat er veel naar instrumenten werd gevraagd. "Het verschil tussen een piano en een gitaar hoor ik wel, maar het verschil tussen een klarinet en een saxofoon is toch lastiger. Er werd ook niet veel naar technische kennis gevraagd."

Julia vond het daarnaast een vrij modern examen. "Bij de vragen zaten geluidsfragmenten van bijvoorbeeld David Guetta en Emeli Sandé, dat was wel heel leuk. Toen ik aantekeningen maakte, luisterde ik naar de fragmenten als achtergrondmuziek."

Joy de Looper is het eens met Julia. "Het was erg prettig dat je de muziek herkende. Maar al die instrumenten die op elkaar leken waren wel lastig te herkennen."

Janna Driessens vielen de popnummers ook op. "Dat is aan de ene kant heel fijn omdat je ze al kent, maar aan de andere kant heb je op school veel geleerd over klassieke en operamuziek, dus dat kon je dan weer niet toepassen."

Weinig klachten

Docent Sophie Waegemaekers merkte ook op dat de nummers goed pasten bij de leerlingen: "Het examen leek voor de leerlingen goed te doen, ze waren ruim op tijd klaar en schenen de nummers erg leuk te vinden."

Bij de klachtenlijn van het LAKS zijn nog weinig opmerkingen over het examen binnengekomen. "Slechts veertien klachten hebben we gekregen, maar het examen muziek wordt dan ook niet door heel veel scholieren gemaakt", aldus Sterre.

Poll

Bij meer dan een derde van de scholieren ging het havo-examen muziek heel goed, bij 21 procent ging het "gewoon". Helaas is het bij 26 procent heel slecht gegaan. Dit blijkt uit ongeveer 140 stemmen op de poll over dit examen. 

Vanaf woensdag 10 mei t/m 24 mei vind je het laatste nieuws en opmerkelijke gebeurtenissen rond de eindexamens in het eindexamendossier van Scholieren.com op NU.nl. Het werk van de bloggers van Scholieren.com is ook te volgen via het kanaal onderaan de voorpagina van NU.nl en via het speciale eindexamen-liveblog.

Lees meer over:
Tip de redactie